6-3

6 – 3

Azért nincs kettőspont a két szám között, mert akkor tényleg „futballos” lenne a hatás. Volt persze az is ezen az elmúlt heti vasárnapon, de az öngólt megint másutt lőtték.

Maradjunk a számoknál.

Három a magyar igazság, hat ember számára háromszor adatott meg az igazoltatás, a vegzálás élménye a vasárnapi napsütésben, néha újabb számokkal bővülve, amikor a hivatalos magyar sajtó munkatársai is ugyanebben a „tavaszi akciós kedvezményben” részesülhettek a BRFK állománya részéről. Hat emberrel szemben védte fogcsikorgatva és vállvetve a magyar (?) rendőri állomány azt a több ezerre tehető létszámú menetet, amely az évenkénti soros  provokációját hajtotta végre, az ön-nemzésűek vonaglását idézve a Belváros útjain.

Ennyi bevezető után nem is jöhetne más, csak a jól bevált „percről percre” beszámoló, okuljon, akinek türelme, avagy kedve lesz majd végigolvasni.

vasárnap, 14:15

Wesselényi utca – Akácfa utca sarok.

Ez volt az egyik útvonal, amelyen az ún. Élet Menete nevű vallási, etnikai, és naná, hogy provokatív célzatú felvonulásra gyülekeztek a zsinagógánál a Hit Sorsosai. Kisebb-nagyobb csoportokban vonultak a fekete kalapok, kipák Nap elleni oltalma alatt a vénebb zsidók, no meg a hetven év unokái. A kalapok, és persze a ruhák színéhez alkalmazkodva egy hat fős csoport igyekezett volna szintén arrafelé, gondolván: meg kéne közelebbről szemlélni az ajvékólókat. Békésen, puszta kézzel, támadó kedv nélkül. Jó, az egyik pólón Solymosi Eszter neve, egy másikon a tényleges bűnhődések arányát célzó kérdés szerepelt, de könyörgöm: csak a mi fajtánkat illik és szabad állandóan a történelem eseményeire emlékeztetni?
Nem jutottak messzire… Egy rendőrosztag vette körül őket, minden indokolás nélkül, megkezdték az igazoltatást. Majd következett a zsebek kipakoltatása (az aszfaltra!), miközben a zsinagóga irányába bolyongó zsidók jókat derültek a látványosságon. E sorok írója ekkor még megúszta az „intézkedésnek alávetés” tényét, a műveletet irányító civil parancsnok nyugtázta a nemzetközi sajtóigazolványt, a munkavégzést igazoló okmányokat. Nem úgy a kolléganő, akinek kártyájára csak legyintettek, pillanatok alatt „földre lett küldve” szó szerint, hiszen a járdára kipakolt női táska tartalmát (közöttük intim női kellékek, tamponok, stb.) persze hogy guggolva kellett rendezni a motozást végző rendőrök és a járókelők szeme láttára.

Igazoltatás, motozás, ki tudja mire várakozás következett egy kerek óra hosszáig. Kérdésre a vezető civil közölte: „Fokozott ellenőrzés van a főváros területére elrendelve!” Hogy miért nincs jelen kamera, ami az intézkedést rögzíti? Erre egy vállrándítás volt a válasz, és: „az egyenruhások dolga lenne…”

Közben több sárga mellényes rendező is megjelent, akik kaján vigyorral, és lelkesen egyetértve  szemlélték a bohózatba illő műveletsort.

vasárnap, 15:20

A civilek engedélye után a csoport elhagyhatta a helyszínt, és elindultak a Kertész utcán tovább, a város belseje felé. Szinte a sarkukban haladva felzárkózott két-két fülhallgatós civil, akik nem is titkolva követték a békésen járdán közlekedő „célszemélyeket”.

vasárnap, 15:25

Hársfa utca

Újabb meglepetés bukott ki ennek az ördögi Kinder tojásnak a burka alól. A kollegina két, előzőleg  vegzálás alá vont ismerősét vendégül szerette volna látni egy jó kis otthoni feketekávéra, amikor megdöbbenve tapasztalták: háza kapujában a már ismert civil csoport két tagja álldogál, plasztik-rugóval a fülében. Hát oda bizony befelé sem sikeredett jutni a szomjasaknak.  Más kérdés, hogy ilyen gyorsan megjegyeztek egy lakcímet?  Lényeg: a két „csak sétáló”  jobbnak látta elköszönni, és elindultak tovább, szájukban az  elképzelt kávé ízével.  Nyomukban természetesen felzárkózva  a két civil ruhás.   Jobban megnézve őket, bőrszín és karakter kapcsán a BRFK helyett másféle mozaikszó ugrott be a szemlélőnek. (A Moszad stílusosabbnak tűnt valahogy)

vasárnap, 15:33

Nagykörút

Telefonértesítést kaptunk: a körúton az előzőleg már átvizsgált csoportot újra közre kapták, ismét megy a kirakodó-vásár!

Futás lóhalálában ki a sarokra, valóban, egy utcányival lejjebb rendőrautók orral egymásnak, a rögtönzött sánc mögött pedig intézkedő rendőrök, valamint a „jogszerű intézkedésnek magukat alávető személyek.” Ők már megvoltak fotón is, éppen pár teleobjektíves kép készül, amikor tovább akarván menni felcsattan egy hang: „Álljanak meg! Iratokat legyenek szívesek!”
Két civil, ugyanabból a Wesselényi utcai csapatból… Kolléganő már rutinosan kezdi is a táskáját nyitni, amikor közlik: meg kell várnunk az egyenruhásokat, majd ők fognak intézkedni. Most már e sorok írója se ússza meg. Hiába az apelláta, hogy előbb azt már az akció vezetője tisztázta a sajtó jelenlétét, tudomásul is vette azt. Nem érdekes.  Befut két járőr kocsi (később egy harmadik) a közbiztonsági ellenőrzés keretében az egyenruhások ügyet sem vetnek a padon békésen hortyogó hajléktalanra, papírokat egyeztetnek, majd jön a ruházat-átvizsgálás.

Mint valami tetten ért bűnözőnél: karok a magasba, tipi-tapi, táskában lévő megkezdett uzsonna, gyógyszerek közötti kotorászás.  Gumikesztyű, és a műveletet dokumentáló kamera nélkül… Szemmel látható az időhúzás, távolabbról látszik, hogy a Túlélők Menete hömpölyög az Oktogonnál. Most arra játszanak, hogy addig sehová, míg azok el nem fogynak? Még a sajtótól is féltve őket? Tényleg közröhej.

Mikor kifogynak az üres indokokból, jön az újabb ötlet: telefonokat elkérik, és most azok IMEI-számának egyeztetése következik. Naná! Hátha mellékállásban telefontolvajok is lehetnénk. Közben a krónikásnak nő a gombóc a torkában, a szív nem játék, főleg ha beteg is ráadásul. A hatóságot ez sem rázza meg. Leülni nem lehet, vízért elmenni nem lehet, majd hívnak mentőt, ha úgy alakul. Mindezt (ennél a háromfős csoportnál éppen) munkájukat végző, tudósítani akaró újságírókkal szemben.

vasárnap, 16:14

Mehetünk…

Negyven perces huzavona után aztán mehetünk.

A közelben sikerül vizet, folyadékot vételezni, mi hárman, a sajtó szigorúan ellenőrzött képviselői úgy döntünk: kapjátok be, nekünk ebből elegünk lett.  Kolléganő kocsijával megcélozzuk a Népligetet, ahol még éppen a vége tart a szintén soros (ezt sem a György szponzorálja, persze) vasárnapi cirkusz. Ott aztán van minden, a fotógép szeme-szájának ingere, zöld sasok, zöld füstgyertyák, hirtelenkezű sisakos által el-eleresztett könnygáz. Már ahogy lenni szokott. Külön misét megérne Kubatovék véna-szkennere, na meg az ellene tüntetők huzakodása, marhára jól jön ez még párszor valakiknek! A végére előkerül a már ismert hatosfogatból kettő. Mint mesélik, megvolt a hármas, a harmadik is! Ugyanazok a rendőrök, rendszámra, arcra, rendfokozatra stb. Természetesen ismételten feltartóztatták őket két utcasaroknyi továbbmenet után, és ugyanúgy, igazoltatás, „lekérés”, motozás, miegymás. Mint egyikük meséli: figyelmeztették őket, „ne pakoljanak a járőrautó motorházára, mert ha megkarcolódik, azt ki kell valakinek fizetni.”

És ezt a készenlétet, ezt a többszörös bevetési akciózást, ezt az intézkedési sort hat ugyanazon emberrel szemben, vajon kinek kell majd fizetni? A sérelmeket, az indokolatlanul sorozatban ismételt zaklatás fájdalomdíját (ha arra vállalkozó ügyvéd akadna) vajon kinek kellene majd kifizetni?

Vagy a Népliget környékének hadiállapotát elszenvedőknek, a készenlétben rendfenntartót játszó hadsereg bérét? Hajlok reá:   Nekünk, adófizető polgároknak. Ezt a vasárnapi délutánt nézve, óhatatlanul feldereng egy másik rendszer képe. Amit állítólag „leváltottunk”. Na persze…

Zárszó helyett, képes epilógusként:

Letolt gatya, zöld füst, sisakos robotok: Hát velük aztán sikerült jótékonyan elterelni a figyelmet a lényegről megint… A Hősök terén közben véget ért a happening, hallani, most se libát, se szűzlányt nem áldoztak, csak kitörő örömmel fogadhatták: mind a hat veszélyes  elemtől megóvta őket a rendőrség akciócsoportja.
Pater Francesco

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>