A terrornak nincs vallása – Tamer Mohamed

A terrornak nincs vallása

 

Tamer Mohamed

 

Számos alkalommal figyelmeztette a Nyugatot és a terrort támogató Arab-öbölbeli országok vezetőit Basár el-Aszad, szíriai elnök, hogy nem köthető valláshoz a terror. Szó szerint úgy jellemezte, hogy a terrorizmus olyan, mint egy skorpió. Hiába támogatják őket, végül megölik azokat is, akik segítették. Két nap alatt az Iszlám Állam két barbár, kemény támadást hajtottak végre, egyiket Libanonban, a másikat Franciaországban. Sokan meghaltak, több száz a sebesültek száma is, miközben óriási pusztítást okoztak, a kár sok százmillió dollár. A második támadást Párizsban hajtották végre, amely barbárabb volt az előzőeknél és óriási hatása volt a világ közvéleményére is. Különösen azért, mert egy nagy ország nagy fővárosa nagyon ismert a világ előtt. Az Iszlám Állam már úgy tekinti magát, mint egy nagy ország, amely ilyen hatást tud elérni. Franciaországban a politika már nem lesz olyan, mint előtte volt, mivel korábban közvetetten támogatták az ISIS-t, mert Törökország és Szaúd-Arábia a szövetségesei közé tartozik. A két országról pedig köztudott, hogy a terroristák fő bázishelye. Úgy tűnik, Franciaország sem figyelt semmi másra, csak a szíriai elnök megbuktatása lebegett a szemük előtt, mintha politikai vakságban szenvedtek volna.

Libanonban is fájdalmas volt a terrortámadás, amelyet szintén nagyon keményen, kegyetlenül hajtottak végre. Célja: bosszút állni a felkelőkön, a Hezbollahon, akik Szíria mellett állva közösen harcolnak a terrorizmus ellen. Az események előtt két héttel az orosz utasszállító lelövése jelentette a terrorhullám újabb állomását, amikor is sok civil ember, köztük sok kisgyermek lelte halálát. A támadások ideje alatt az ISIS Szíriában négy nagyvárost bombázott, ahol csak civilek voltak, semmilyen katonai alakulat nem tartózkodott a térségben. Programjuk szerint először a közeli „ellenség” fölött akarnak győzelmet aratni, azután a távolabbira kerülhet sor. Sokan felvetették a kérdést; miért nem Izrael a cél, s erre volt a válasz, hogy a sorrendet ők így határozták meg. Számukra mindenki ellenség, aki az ideológiájukkal nem ért egyet. Tehát csak akik vakok, nem látják vagy nem figyelik, hogy három tényező határozza meg a jelenlegi helyzetet. A terror általában – főleg ISIS -, már abszolút veszélyt jelent az egész világra, a népekre és országokra egyaránt. Módszerük igen vad, kegyetlen. Ezért is próbálnak közösen fellépni ellenük. De akik nem írták alá a közös megállapodást a terrorizmus, az ISIS ellen, azok sem érezhetik biztonságban magukat, mert nincs garancia arra, hogy a jövőben rájuk nem kerül sor.

Az Iszlám ország már gazdaságilag, szervezetileg és a tagjai szempontjából is igen fejlett, ezért is képzelik magukat nagy országnak. Amikor egy-egy nagy ország, pl. Oroszország vagy Franciaország ellen intéz támadást, nem gondol arra, hogy milyenek az erőviszonyok. Jementől Tunéziáig, egészen Kelettől-Nyugatig folyamatos támadást hajtanak végre, közöttük Szíria és Irak ellen is. Plusz Oroszországot is folyamatosan fenyegetik, hogy vér fog folyni, mint a folyó. Néha túloznak is, mert azt hangoztatták például, hogy elfoglalják Moszkvát és bevonulnak a Kremlbe. Eközben folyamatosan fenyegetik a különböző országokat Kelettől Nyugatig. Mindemellett jó kapcsolatokat tartanak fenn különböző országokkal és kormányaikkal, akiktől rengeteg támogatást kapnak. Többek között Szaúd-Arábiától, Katartól, miközben fegyverekkel is ellátják az ISIS-t, nemcsak pénzzel. A legtöbbet Amerikától kapják, aki arra hivatkozik, hogy az úgynevezett enyhe felkelőknek juttatnak modern fegyvereket, amelyekről közismert, hogy a felkelőkön keresztül az ISIS-hez fog kerülni. A logisztikai és kereskedelmi segítség Törökországon keresztül érkezik hozzájuk. Például a törökök szállítják az olajat Izraelnek, amely nagyon kedvező áron jut el. Az ISIS, mint terrorista állam, magas képességekkel tud terjeszkedni, miközben óriási pusztítást hajtanak végre. Szembeszállni velük hatásosan nem lehet, csak nemzetközi szövetség lesz képes legyőzni őket. Szövetkezni kell a népi szervezetekkel is, komolyan lehet csak végrehajtani a feladatot, mert különben eredménytelen a küzdelem. Amerika nem értette meg a felvázolt helyzeteket. Vagy szándékosan, vagy figyelmen kívül hagyja, mert még mindig elég enyhén támadja az ISIS-t. A légitámadásai egyáltalán nem komolyak, amelyet Amerika és a szövetségesei hajtanak végre. A jelenlegi helyzet ismeretében az USA még mindig nem akar a szíriai néppel összefogni. Ha háború lesz, akkor az hatásosabb, mert Amerika Szíriát Aszad elnök vezetésével ellenségnek tekinti. Még mindig nagyon óvatosan veszi fel az Iszlám Állam ellen a harcot.

Az egyiptomiak nem akarják a Muszlim Testvérekkel megszakítani a kapcsolatot és nem akarják a szövetségeseit figyelmeztetni az Al-Kaida jelenlétére. Törökország sem lép fel komolyan az ISIS ellen, amelyre leginkább bizonyíték, hogy az ország területén szabadon mozoghatnak, és támogatást is kapnak az Erdogán-rendszertől. A török határ mentén zajlanak le a különféle küzdelmek. Amig Oroszország, Irán és Szíria áll az egyik oldalon, a másikon Amerika, a NATO és az arab-öböl-menti sejtek. Az ellentét közöttük Basár el-Aszad személyében mutatkozik meg, de ez az ellentét nagy szolgálatot tesz az ISIS-nek, amely képes kemény támadásra, Szíriában, Egyiptomban, Libanonban, Irakban, Jemenben. Remélve, hogy ezek az államok meggyengítik őket. Az ISIS talán arra is gondol, hogy ezek a kemény támadások lehet, hogy arra vezetnek, hogy igen nagy támogatást kapnak az alvó sejtjeik, akik bármikor készek és képesek a terrortámadásra. A mostani barbár támadás, amelyet Libanonban indítottak, fordított eredményt hozott. A politikai pártok, amelyek mindig viszálykodtak, most félretették a vitát, kezet fogtak a közös ellenség ellen. Most már a legfőbb gond a terror elleni küzdelem. Gondolják, hogy a határok mentén zárni kell mindent, hogy ne legyen utánpótlása az ISIS-nek. A Libanonban zajló robbantások célja a faji háború kirobbantása volt. Ezen a módon könnyen lehet kihasználni a polgárháború adta lehetőségeket. Szintén nagy az ellentét a két tengely között itt is. A W-2 konferencia éppen napjainkban zajlik, amelyet Oroszország hívott egybe, hogy a szíriai ellenzék közötti távolságot csökkentse, az ellenzék és az állami vezetés között. Amerika ragaszkodik az ellenzék képviseletéhez, a Genf-2-höz hasonlóan. Ezeknek az ellenzéki erőknek Isztambul mellett van a bázisuk. Szerepük semmi sem reális. Az oroszok javaslata az ellenzék összefoga, olyan ellenzékek kéznyújtása, amelyek tagjai között nincs terrorista. Ahol mozog az ISIS, nagy fájdalmat és óriási kárt okoznak a Közel-Keleten. Az iszlám nevében kapnak ki az ISIS-től, miközben rengeteg embert lőnek le, vagy rabszolgának adják el őket és semmi közük az igazi iszlám valláshoz.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>