A történelem ismétlődik – Lehet, hogy a harmadik világháború előtt állunk?

A történelem ismétlődik

Lehet, hogy a harmadik világháború előtt állunk?

 

Tamer Mohamed

Irak és Szíria területén 6000 légitámadást hajtottak végre az úgynevezett „szövetséges” csapatok, de gyakorlatilag Amerika áll az egész akció mögött, amit a terroristák ellen szervezett. Ez a nagyszámú akció azonban eredménytelen volt, mi több, az ISIS megerősödött és egyre inkább bővült, még több bázist épített ki magának. Az emberek éppen ezért már kételkednek Amerika komolyságában, főleg, hogy igen sok jel arra utal, hogy az Egyesült Államok teremtette az ISIS-t. De mindenképpen ez a kudarc azt is tükrözi, hogy az amerikai haderő képtelen megsemmisíteni Irakban és Szíriában az Iszlám Államot. Annak is vannak jelei, hogy Amerika és szövetségesei – elsősorban Szaúd-Arábia, Katar – nem akarták szárazföldi harcba bevetni katonáikat. Az iraki hadsereg, amelyet most Amerika 27 milliárd dollárért képezett ki, mint „szövetségesét”, szintén képtelen volt az ISIS ellen felvenni a harcot. Az első nagy ütközetnél azonnal szétesett, és kénytelen volt két nagyvárost is feladni.

Az USA eddigi terve, hogy Szíriában gyenge ellenállást tanúsítsanak az ISIS ellen, most megbukott. Az oroszok ez idő alatt bejelentették, hogy amennyiben a szíriai állam kéri, ők készek azonnal segítséget nyújtani. Mindezek a tények azt mutatják, hogy az amerikaiak visszavonultak, mintha előre olvasták volna, hogy milyen eredmények várhatók. A szíriai dossziét most Oroszországra bízta Amerika, hogy a megoldást ő találja meg, figyelmen kívül hagyva a szaúdiak vagy más szövetségesei – az Öböl országainak – érdekeit, mert ma már az olaj nem olyan fontos a számukra.

Mostanában a nyugati propaganda nagyon aktívan foglalkozik az oroszok szíriai beavatkozásával. A szíriai kérést, amely hosszú évekkel ezelőtti fegyverkereskedelmi megállapodásról is szólt, most az oroszok felgyorsították annak teljesítését és rövid időn belül leszállították és folyamatosan szállítják is Damaszkusz számára a legmodernebb fegyvereket. Természetesen mindez törvényes akciót takar, mert a szerződést korábban aláírták, ezért sem tud a nyugati propaganda belekötni ebbe az akcióba.

Ezzel összefüggően Szíriai partjaitól nem messzire óriási hadgyakorlatot tartott Oroszország, amelyen a legmodernebb fegyverzetét vonultatta fel. Ez olyan, mint egy levél a Nyugat számára, illetve mindazoknak, akik a Szíria elleni akciókban valamilyen szinten részt vettek. Az orosz hadgyakorlat rámutat arra, hogy mindenre tudnak választ adni, hiszen közismert, hogy óriási támadást szerveztek Szíria ellen, amelyben több európai állam is részvételét jelezte. Törökország, Izrael és az amerikai szövetségesek a Szíria területén található terroristák elleni összefogást hirdették, de jól tudott, hogy ez az akció a szíriai kormány ellen szól. Ezzel összefüggően felvetődik a kérdés: honnan a gyors elhatározás, például a franciák részéről, akik korábban azt hangsúlyozták, hogy nem harcolnak Szíriában, mert azt állították, hogy ha az ISIS ellen harcol Franciaország, ezzel az Aszad-rendszert szolgálják. Érdekes módon az angolok, majd az ausztrálok, végül Katar is bejelentette, hogy szolidárisak az oroszokkal és ők is részt vesznek a terroristák elleni küzdelemben, hiszen tudják, hogy nagyon nehéz megsemmisíteni a terroristákat, mivel nagyon megerősödtek és modern fegyverzetükkel kellő védekező bázist építettek ki. Plusz számos öngyilkos merénylőt kiképezve igen nagy kockázat az ellenük való küzdelem.

Vajon mi okozta ezt a gyors változást? Erre a kérdésre két válasz is adható. Valószínűleg Európában a Szíriával eddig szemben állók tudják, hogy az oroszoknak a legmodernebb fegyvereket sikerült kifejleszteniük és ezért nem akarnak kimaradni a várható sikeres akciókból. A másik vélemény szerint Amerika lehet, hogy kettős játékot folytat; azaz úgy irányítja az európai szövetségeseit, hogy látszólag vegyék fel a küzdelmet az ISIS ellen, gyakorlatilag azonban felvetődhet egy oroszokkal való konfliktus is. Azért, mert tudott, hogy Oroszország Aszad mellett áll, Amerika és Nyugat azonban szeretné, ha Aszad elnök megbukna, s ez az a pont, ahol összetűzésbe kerülhetnek az oroszokkal. Számolni kell azzal is, hogy Oroszország célja a Szíria elleni akciók forrásának felszámolása, azaz a Törökország és Jordánia területén lévő bázisok megsemmisítése. Köztudott, hogy itt a NATO-val is szembekerülhetnek, hiszen Törökország is tagja a katonai tömbnek, Oroszország azonban velük szemben áll, ezért ez a fegyveres konfliktus Szíria határain is túlmutat. Ez az a veszélyforrás, amely visszavezet bennünket arra az invázióra, amelyet a világ „szuezi háború” néven ismert meg, amikor is Anglia, Franciaország és Izrael indított harcot Egyiptom ellen is, Naszer elnök idejében. Arra is emlékezzünk, hogy a híres Szovjetunió ekkor erős nukleáris figyelmeztetést is kiadott, amivel kényszerítette az ellenfeleit a gyors visszavonulásra. A történelem tehát most ismétli önmagát. Ugyanazok az inváziós erők léptek fel, de most Egyiptom helyett Szíria a célpont. De nem hiszem, hogy ez a nyugati erő ennyire buta volna, hogy az oroszokkal ilyen helyzetben összeütköznének. Főleg, hogy tudják; Putyin elnök eléggé határozott ahhoz, hogy egyedül is bármikor képes szembeszállni velük a végső győzelemig.

A jelenlegi helyzetet értékelve felvetődik olyan vélemény is, hogy Amerika amikor átadta a szíriai dossziét Oroszországnak, ezzel azt akarta, hogy a szíriai mocsárban bent ragadjon az orosz haderő, ezáltal az orosz gazdaság is gyengüljön. A helyzet kísértetiesen hasonló, mint amikor a volt Szovjetunió Afganisztán ellen indított harcot. Ha sikerül hosszabb távon lekötni Oroszország erejét az ISIS és a többi terroristák elleni küzdelemben, ezzel az úgynevezett nevető harmadik, azaz Amerika és Izrael, mint ISIS teremtő, fog nyerni. A történelem tehát megint csak ismétli önmagát, hiszen most is a múlt század ötvenes éveihez hasonlóan a hidegháborús jelek erősödnek. A lényeg, hogy most a közel-keleti térség, mint időzített bombaként áll a világ előtt, amely bármikor felrobbanhat és nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>