Betiltja az Igazi Csíki Sört a román bíróság

Betiltja az Igazi Csíki Sört a román bíróság

A Hargita megyei törvényszék megtiltotta gyártójának az Igazi Csíki Sör forgalmazását, ezzel első fokon helyt adott a Heineken Románia keresetének.
A romániai sörgyártók perében pénteken hozott ítéletét a törvényszék. Az ügyben eljáró bírák úgy ítélték meg, hogy az Igazi Csíki Sört gyártó és forgalmazó Lixid Project Kft. és tulajdonosa, Lánárd András megsértette a Heineken Romania szellemi tulajdonát, amelyet a Ciuc (Csík) és a Csíki Premium márkák levédése biztosított számára.

A köznyelvi elnevezés is számít
A törvényszék álláspontja szerint az Igazi Csíki Sör gyártója tisztességtelen, megtévesztő eszközt használt az üzleti versenyben. A sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai is vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.
Korábban egyébként egy másik román bíróság elmeszelte a Heineken keresetét.
A Csíki Sör közleményben jelezte: a döntés ellen fellebbez, hiszen az nem a romániai bíróságon dől el, hanem az Európai Közösségi Védjegy kompetenciája dönteni a kérdésben.
“Lelkiismeretünk tiszta” – írják – hiszen tudják, hogy senkinek, a Heinekennek sem volt soha forgalomban Igazi Csíki Sör vagy Csíki sör nevű magyar márkája. “Az ipari söröket gyártó Heineken határozottan és egyértelműen el akarja lehetetleníteni működésünket. be akarja záratni a csíkszentsimoni gyárat, el akarja koboztatni az eszközeinket és meg akarja semmisíttetni a piacon lévő termékeinket”
Mint írják, végsőkig harcolnak az igazukért, mindenkinek köszönik a támogatást, a termelést pedig ugyanúgy folytatják tovább.

MTI – MNO

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>