Bözsi mami konyhájából

BÖZSI MAMI KONYHÁJÁBÓL

HALAT, VADAT S, MI JÓ FALAT…

 

Révfülöpi marinált ponty:

Hozzávalók: 1kg ponty patkó aranysárgára kirántva, és lecsepegtetve. Marinádhoz: 2-3 nagy fej vöröshagyma kicsit vastagabb szeletre vágva, a léhez: víz só ecet cukor, kevés fekete bors, hogy kellemesen érződjenek az ízek. A levet felforraljuk forrástól számítva 1 percig főzzük benne a hagymát, és picit hűlni, hagyjuk, de meleg maradjon. Edénybe rakunk egy kis hagymát és levet majd a halat, és a többi levet és hagymát.  Hűtőszekrényben legalább 1 napig állni hagyjuk, de pár napig eltartható / Ha marad/

 

Őz sült, áfonyamártással:

Hozzávalók: 8 szelet őzcomb, 1 csomag, Kotányi Vadpác, elkészítés a csomagoláson, plusz, 1 dl vörösbor, ½ dl balzsamecet, 1 babérlevél.  A húst nem sózzuk, csak bekenjük kevés mustárral, és a pácban, legalább, 1 éjszakára hűtőszekrényben érleljük. Kivesszük a pácból, és füstölt szalonna csíkokkal megtűzdeljük. Ekkor sózzuk, és kicsit borsozzuk, majd zsírt teszünk alá, kis vizet, 1dl vörösbort és lefedve sütőben pároljuk. Ha puhulni kezd, locsolgatjuk és megsütjük, akkor finom, ha porhanyós a hús.

Áfonyamártás: 20 dg friss, vagy aszalt áfonya, 2 evőkanál áfonya lekvár, kis fehérbors, só, egy csipet kakukkfű, 2 evőkanál ketchup, 1 teáskanál méz, 2dl vörösbor, és ½ dl víz. Ezt jól összeforraljuk, kicsit összetörjük botmixerrel, és hozzáadunk 2 bazsalikom levelet, nagyon apróra vágva. A sültet a mártással tálaljuk,

Burgonya gombóc, vagy, krokett illik hozzá. Ital: Szekszárdi, vagy Egri Bikavér.

 

Tárkonyos vad-becsinált leves:

Hozzávalók: 1kg őz, vagy szarvasborjú hús, ½ kg vadmáj (lehártyázva, mert egyébként kemény lesz.) 2db  sárgarépa, 2db   petrezselyem gyökér, 1/2 zöldpaprika, 20 dg erdei gomba szeletelve, só, bors, erdélyi tárkony, ízlés szerint, csipet kakukkfű, 1 babérlevél, 2 borókabogyó, 2 liter csont alap lé, végén tejfölös habarás pici liszttel.

Elkészítés: kevés zsíron lepirítjuk a húst, és a májat, majd hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, fűszerezzük, és felengedjük az alap lével, beletesszük a zöldpaprikát, és amikor puhul a hús, hozzáadjuk a gombát, esetleg vízzel pótoljuk, ha nagyon lefőne. amikor puha a hús 20%-os tejföllel, pici liszttel behabarjuk. Friss petrezselyemzölddel, megszórjuk tálaláskor. tárkonyecetet, és citromkarikát teszünk az asztalra, mindenki ízlése szerint savanyítsa.

 

Tonhal pástétom.

1doboz tonhal, 2 főtt kemény tojás, 1 evőkanál mustár, kis fehérbors, 20 dg puha teavaj, pár csepp citromlé, ezt összetörjük és habosra keverjük, esetleg lazíthatjuk egy kis tonhal olajával. Tálalásig hűtőbe tesszük, pirítós kenyérrel, és citromkarikával tálaljuk. előételnek, vagy vacsorára nagyon finom.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

 

Csongrádi Zsóka, Marcali

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>