DUGONICS ANDRÁS: Árpád testamentuma

DUGONICS ANDRÁS: Árpád testamentuma

 

Mutasd meg, édes Zoltánom, hogy Árpád fia vagy. Juttasd eszedbe, hogy ezen borongós időkben ember kell a gátra. Benőtt immár fejed lágya. Légy kőszál a habok ellen. Tudd meg, hogy oly vitézeknek parancsolsz, kiknek mindegyike, ha maga van is, század magával lenni látszik. Úgy gondold, hogy ezeknek vezérlésükre nem azért választattál, mert eredetedre nézve legnemesebb vagy, hanem erkölcseidet tekintvén, legjobbnak és legokosabbnak találtattál. Ne is véld, hogy Álmosnak nemét más okból választotta légyen a Magyarok Istene országunk kormányozására, hanem mivel a közjóra iparkodott inkább, mint tulajdon hasznára. Soha a magyar népnek elnyomásával (magunk is igazi magyarok lévén) nem uralkodtunk. Gazdagabbak is voltunk, minekelőtte a kormányhoz nyúltunk. Ugyanazért a népnek volt inkább szüksége mireánk, mint minékünk a népre.

Kérlek, édes fiam, semmi okot ne adj magyarjaidnak, hogy ellened méltán panaszkodhassanak. A jókat ápolgasd. Légy igazi atyjuk a hozzád folyamodott ügyefogyottaknak… A gonoszokat ne annyira azért fenyítsed, hogy megérdemelték, hanem leginkább azért, hogy megjobbuljanak. Úgy a büntetés kevesekre, a félelem sokakra, a példa mindnyájukra elterjed. Akkor félnek leginkább magyarjaid, midőn leginkább szeretnek. A várak meg nem őriznek úgy, mint vitéz magyarjaid, ha benned szerető atyjukat, nem kényes uralkodójukat látják.

Semmit hosszú pórázra ne eressz. De szabadságát is senkinek el ne vedd. Tudd meg, hogy magyarjaid inkább szenvedik életükben, mint szabadságukban a csorbát. Csak vérpatakokkal veszthetik azt el, amit vérözönnel kerestek. Élet és Szabadság egyértelmű hangok a magyar fülekben. Ne gondold fejedelmi felséged ellen lenni azt, ha szabott törvényeinknek magad is fejet hajtasz. Fiam, nem erőtlenebb oszlopa édes honunknak a törvény, mint a kivont fegyver. Védelmezője légy inkább a magyar szertartásoknak, mint szeles szaporítója. A mindennapi és meg se mohosodható parancsaidat könnyen megunhatja a nép, s meg is vetheti. És ezeknek sokasága bizonyos jele az eszeveszett országnak, mert ott legtöbb a törvény, ahol legtöbb a fogyatkozás. Ezek közül akármelyiknek sokasága nem válhatik becsületedre.

Ugyanezért, édes fiam, néha kebledbe is betekints. Mindezáltal kaput ne nyiss szívedben, ha ablakkal beéred. Vigyázz magadra, midőn kérdeztetsz. Néha a nem felelet is felelet. Sőt egy fejedelem gyakrabban többet szólhat hallgatva, mint akárki más mondva.

Rakd meg magyarokkal, mint igazi anyafiakkal (ha Szittyiából veszed is) országodnak kies pusztáit. Ne engedd, hogy ennek zsírjával más valami hitvány nem-ettek hízzanak. Ha becsületedet fönn akarod tartani, ne légy (habár lehetsz is) henyélő eszem-iszom fejedelem, valamint arról az alpári fejedelemről hallottad, ki a sajói földet, a Duna vizét és az alpári füvet el nem felejthette. Magad fogj a legterhesebb dologhoz, karddal, fiam, hozzá, ha szóval nem győzöd. Vágd el a csomót, ha fel nem oldhatod.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>