Ezen kacagott fél Somogy

Ezen kacagott fél Somogy

Zebulon nagy bánata

 

A második világháború utáni évek legismertebb utazó látványosságai közé tartozott az Antalek Cirkusz. Hatalmas ponyvasátrában egyidejűleg több száz néző tapsolhatott a műsornak. Messze földön megcsodálták produkciójukat, mágnesként vonzották a nézőket, az erős és ügyes betanított állatok. Egyik legnagyobb attrakciójuk az volt, hogy a közönség soraiból bárki megbirkózhatott sztárjukkal, az idomított szájkosaras medvével. Az egy mázsánál is többet nyomó derék maci Zebulon névre hallgatott. No, meg a gazdájára, már amikor. Zebulont megelőzte a híre. Az egyébként jámbor állatot soha senki nem tudta leteperni. Igaz, csak elvétve akadt vállalkozó erre a fölöttébb egyoldalú párviadalra. Pedig a tulajdonos 50 dollárt ajánlott föl a jelentkezőnek, és további 50-et arra az esetre, ha netán valakinek sikerülne a macit két vállra fektetnie. Nos, miután erre még sohasem akadt példa, többnyire úgy ment le a szám, hogy a derék maci a közönség soraiba bújtatott és az adott jelre „önként” jelentkező idomárjával kelt párviadalra. Kaposváron azonban másként történt. Somogy székhelyén ugyanis csődöt mondott a forgatókönyv. Történt, hogy a szünet után a tulajdonos láncra fűzve a porondra vezette cirkusza barna szőrméjű sztárját, s megtette ajánlatát. Közönyt remélt, s már-már intett az említett „jelentkezőnek”. Ám ezúttal Antalek úr ajánlata nem talált süket fülekre. A kakasülőn ugyanis egy kéz a magasba lendült, jelezvén, hogy birkózni kíván. Hajdan Toldi bukkanhatott ily meglepetésszerűen elő a tömegből, a nagyképű cseh bajnok nem kis meglepetésére. Kaposváron is síri csend követte az esetet. Már hogyne követte volna, hiszen a jelentkező nem volt idegen, hanem jól ismert, népszerű személy, nevezetesen Mármarosi János, a Kaposvári MTE városszerte tisztelt nehézsúlyú birkózója. E váratlan fordulat nemcsak a publikumot, hanem a cirkuszigazgatót is meglepte, de miután a birkózó jóval előbb jelezte szándékát, mint a késlekedő idomár, nem volt apelláta. Mármarosi a hívó szóra sem várva tüstént ledobta zakóját, s inge ujját tűrögetve határozott léptekkel nyomult a porond felé. Az igazgató kínos zavarában mosolyt erőltetve jó hangosan még föltette neki a kérdést, hogy „Jól meggondolta-e magát?” – mire a birkózó azt felelte: „Ezt talán a medvétől kellene megkérdezni…”

A nézőtéri hangulat a csúcspontjára hágott, kitapintható volt a feszültség. A porondon is. A küzdőfelek szembe kerültek egymással. Mármarosi görnyedt birkózó állást fölvéve fogást keresve kerülgetni kezdte bundás ellenfelét. Mind közelebb és közelebb ért hozzá, majd hirtelen mozdulattal átkulcsolta a derekát, s egy erős rántással hanyatt esve a puha homokba, maga mellé fordította Zebulont, aki láncánál fogva magával rántotta a földre igazgató tulajdonosát is. A pillanatnyi döbbent csöndet fülsiketítő üdvrivalgás követte. Mármarosinak szűnni nem akaró ünneplésben volt része, a berohanók fölnyalábolva a levegőbe dobálták. Versenyen talán sohasem részesült ilyen ovációba.

Kaposváron futótűzként terjedt el Mármarosi győzelmének híre. A cirkuszi társulat számos tagja elégedetten kuncogott a fösvénynek tartott tulajdonos vesztett 100 dollárja után. Antalek úr azonban a kudarcból is igyekezett tőkét kovácsolni. Pillanatok alatt fölmérte, hogy a pénz ahogy megy, úgy képes visszatérni is. Másnap már átpingált plakátok tudatták a „nagyérdeművel”, hogy a medve „revansot” kért, s Mármarositól meg is kapta a lehetőséget. Tény, hogy a kaposvári birkózó, ha bár kisebb kondícióval, szerződés-ajánlatot kapott, amit ő el is fogadott. Sajnos, a remélt folytatásra nem kerülhetett sor. És nem Mármarosi szegte szavát, másnap ugyanis, amikor az idomár helyére ültetett kaposvári birkózó a porond felé lépdelt, az őt meglátó Zebulon a láncát tartó Antalek urat maga után vonszolva brummogva kivágtatott a porondról.

(Megjelent: 2002. XII. hónap a Somogyi Hírlapban)

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>