Foltán László kenus

Foltán László kenus

 

8. FOLTÁN LÁSZLÓ Hippokratesz mondta: Az élet véges, a tudomány végtelen. Ez a dr. Hegedűs Loránt előadásában La’ voila – il, joui – csak a téma kimeríthetetlen.

 

-Sporttársaim! Nemzettestvéreim! A történelem és a jogtudomány rögös útjai mentén sorjáznak a közzétenni óhajtott gondolataink, újra és újra Marcus Tulius Cicero munkásságába botlunk, aki 2098 évvel ezelőtt lépett színre. A platoni vagy éppen arisztotelészi magasságokba ívelő megállapításai közül álljon itt az alábbi: Ami még nem a jog területe – semmi sem bizonyosabb a halálnál, de semmi sem bizonytalanabb a halál órájánál. Cicero a törvényekről… szóló tanulmányában írja: A nép jóléte legyen a legfőbb törvény. Ma már tudjuk, hogy ez csak idea és soha sehol a világon nem tudták vagy nem akarták megvalósítani. A későbbiekben kis változtatással így vált az orvosi etika alapjául a hippokrateszi eskü kiegészítéseként: A beteg segítése, gyógyítása a legfontosabb erény.

 

A fenti gondolatok azért is tartozhatnak a mostani cikkhez, mert a sportolás maga az egészség, a sérülés rögtön orvosért kiált és ha a sportoló hazaér az edzésről vagy a versenyekről, ugyanolyan közéleti közjogi, mint bárki más.

Foltán László kenus sporttársunkkal, aki most már Pulai Imre és Kovács Sándor evezős sporttársaink kis csapatát is erősíti, 1980-ban Vaskúti Istvánnal párban nyert olimpiai bajnokságot. Az óbudai Flórián üzletközpont presszójában találkoztunk. Ilyen az élet és annyi benne a párhuzam, hogy Németh „Nyiba” Sándor barátunk is a 80-as olimpián járt, de sem Sándor, sem Foltán Laci az 1984-es los-angelesi olimpiára a nagypolitika jóvoltából nem utazhattak. Felejthetetlen volt számomra az a Magyar Világ Est, amikor néhány éve elhozták Janek György barátjával közénk Mátyás királyunk pajzsának élethű másolatát is és a pilisi Ős-Buda szépségeit tárták elénk, a máig fennmaradt pilisi hat helységgel – Budakalász, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány és Visegrád történelmével.

 

-A találkozás örömére óhatatlan az első kérdés: – Hogy megy sorod, amióta a Magyar Világ Esten előadást tartottál számunkra?

 

-Manapság már nyugdíjas volnék és tisztességben felneveltem gyermekeimet, így van időm valós közösségi értékekkel foglalkozni. Jól vagyunk a családdal, a nemzeti kérdések között pedig nagyszerű emberek kisimították az életemet. Nem kell a környezet cinizmusával bajlódnom. Ez a téma végtelen lehetőségeket tartogat, ha azokat keressük. Vezérfonala ennek: az élet nem arra való, hogy mindig csak jól járjunk. (Dr. Kisida Elek) Jól élni vagy jólétben élni, az számomra nem azonos. Az utolsó, talán három generációból ez sajnos a cinizmus térhódítása miatt teljesen eltűnt. Az előttiekben is csak részlegesen volt meg.

 

-Megrázó volt számunkra is, a más sportágak képviselőinek is, hogy a te cégednél és a klubodnál mit „kaptál” az olimpiai bajnokságért. Látsz-e a mában összefüggést vagy járhat-e így sportember a nemzetnek szerzett sikerért, mint te?

 

-Az én időmben más feltételrendszerek más érdekekkel működtek, melynek soha nem voltam kedvezményezettje. Ez ma is így van, a kor eszközeivel, morális romlottságával. Nem véletlen a sport eredményeinek hanyatlása sem (több pénz, több hiéna, lásd a labdajátékok képviselői ki sem jutottak a riói olimpiára!).

 

-Botos Eszter sporttársunk megfogalmazásában: az értékek nem rabok, hogy őrizni kell és nem beteg, hogy ápolni kelljen. Szerinted ma hogyan látod ezt a felvetést?

 

-Az 1945 óta irányított tudatmódosító háttérhatalom általi átnevelést nem lehet egy csapásra visszaváltoztatni. Kis lépésekben az élet minden területén példamutatásokkal és mikro-közösségek szervezésével valós értékrendre kell ébreszteni, korosztályoktól függetlenül az embereket. Nemzeti értékeink helyretétele és a nemzeti ünnepeink méltóságának rehabilitálása is éppen ilyen fontos. Első lépésként a történelem hamisítások tisztázása a legfontosabb, hogy lássák, kiknek az érdekük ez a hamisítás, akik ma is köztünk élnek és ezen az úton akarnak tartani. Közösségi eredményt elérni csak úgy lehet, ha mindenki magában eldönti, hogy milyen érték mentén akar élni, de csupán annyi igénnyel, amennyit tett is ezért. Például 1703-ban Beregszászon a Nagyságos fejedelem meghirdette a felkelést, de úgy fogalmazott, hogy: „Személyenkénti felkelés” – ebből lesz a közös lelkierő.

 

-László. Köszönjük a beszélgetést. Áldott ünnepeket kívánunk, családoddal és Janek György barátoddal együtt szeretettel fogadunk a Kocsis-Deák Hungarikum védnöki körébe, amely éppen két esztendőssé lett.

 

Krajczár Zoltán

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>