Holdviola lemezbemutató koncert volt a MOM-ban

TÚL A VIZEN

Holdviola lemezbemutató koncert volt a MOM-ban

 

Túl a vízen egy kosár, abban lakik egy madár.
Túl a vízen egy kosár, abban lakik egy madár.
Abban lakik egy madár, aki engem rég hogy vár.
Abban lakik egy madár, aki engem rég hogy vár.

Várj madárkám, várj, várj, várj,

este hozzád megyek már.
Megvizsgálom szüvedet,

véle szeretetedet…

A magyar népzene és népdalkincs átütő erejének varázslatos alkalma volt az a zenei utazás, amelyben a Holdviola zenekar új albumának dalaira jellemző a két alapító tag, Farkas Péter és Gál Lajos által finom elektronikával, eredeti zenei ötletekkel megalkotott különleges atmoszférája körülölelhetett bennünket. A modern hangzást autentikus énekstílusával és hegedűjátékával kiválóan egészítette ki a zenekar új tagja, a délvidéki születésű, Junior Príma díja népzenész, Török Tilla, aki a Zeneakadémia Népzenei tanszékén szerzett mesterdiplomát.

A zenekar lélekemelő dallamai, a Fölszállott a Páva televíziós döntőjében a Külügyminisztérium különdíjával elismert Szinvavölgyi Néptáncműhely gyönyörű tánckoreográfiái, a gondosan megalkotott színpadi fény és vetítés, valamint 5.1-es térhatású zenei élmény dalról-dalra varázsolnak el bennünket. Több százéves népdalkincsünk modern formába öntött dallamainak világában, megcsodálhattuk, hogyan egészíti ki egymást régi és új, milyen harmonikusan megférnek egymás mellett a hagyományos és a modern hangszerek. Az amerikai Huffington Post folkzenei szakújságírója  így írt: „az általam ismert legjobb ötvözete a tradicionális zenének és a modern hangzásnak, megérdemli, hogy az elektronikus folk klasszikusává váljon.”

A zenekar szóló vendégei, a Kossuth díjas zeneszerző Tolcsvay Béla, a Fonogram díjas Nikola Parov voltak. Török Tilla testvérei is a színpadon játszottak hangszereiken, s már első bemutatkozásaikon, a Táncház-találkozókon, magukra vonták a figyelmet nemcsak zenei tehetségükkel, hanem hagyományos értékrendben felnevelkedett, egymást nagyon szerető testvérekként is. A magyar hímzésvilág ősi jelrendszerével díszített modern ruhákat Tilla elbűvölő megjelenéseihez Hargitay Zsuzsa tervezte.

Szűnni nem akaró tapsviharral, felállva köszönte meg a hálás közönség a magyar lélek hangjaiból fakadó és építkező zenés utazást.

Simonné Schuck Mária Magdolna

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>