Istent majmolva 11. – Növekedjetek!

Istent majmolva 11.

Növekedjetek!

 

A fejlesztők által, a rBGH engedélyezéséhez benyújtott dokumentáció ragyogóan kimutatta a tejhozamban elérhető növekedést. Nem tért viszont ki arra, hogy vajon a tej beltartalma változik-e a kezelés hatására, illetve a kezelt tehenek szervezetét nem károsítja-e a hormonális erőszakkal elért többlet-termelés. Azt sem vizsgálták meg előzetesen, hogy a jelentős többlet-tejelésre kényszerített állatokat hogyan kellene okszerűen táplálni, a szervezetük lezsarolásának elkerülése végett. A Monsanto nem örült annak, hogy ilyen irányban független vizsgálatok indultak, annak pedig még kevésbé, hogy a saját kutatásairól készült belső feljegyzések kiszivárogtak, s független szakértők kezében önálló életet kezdtek élni.

Ezek nyomán azután körvonalazódni kezdett a hormonális beavatkozás árnyoldala is.

Első körön a tőgygyulladás (mastitis) megnövekedett arányával kapcsolatos aggályok láttak napvilágot. Nem gondolták rá, pedig a nagy tejhozamú csordákban, természetes tartási körülmények mellett is, ez egy igen gyakori megbetegedés, ami megkeseríti a jószág és a farmer életét is. A gyulladás nyomán, az immunreakció menetében, megnövekszik a fehérvérsejtek száma – és azok a fejés során a tejjel együtt ürülnek. Értelemszerű, hogy ezt nem lehet megengedni, ezért a beteg állatokat antibiotikummal kell kezelni. Ezek maradványa szintén bekerülhet az emberi fogyasztásra szánt tejbe. Hosszú távon pedig olyan, rezisztens törzsek kiválasztódásához és elszaporodásához vezethet, melyek úgy a jószágra, mint a tejet fogyasztó emberre is komoly veszélyt jelenthetnek.

A következő kézenfekvő probléma, hogy a hormon adagolása megzavarja a szarvasmarha természetes ivari ciklusát. A szomatotropin termelése, normális körülmények között az ellés idején indul meg. Az anyának táplálni kell a borját, s ehhez szükséges a tej elválasztása, ami a növekedési hormon hatására indul be. Az idő előrehaladtával a hormon és a tej elválasztása is csökken – a tehén apasztani kezd, hogy borja leválasztásával hormonálisan is felkészülhessen a következő vemhesüléshez. A tej- (és hormon) elválasztás időtengelyen ábrázolt mértékét nevezik a szakmában laktációs görbének. Az erősen leszálló, utolsó harmadának időszakában alkalmazott művi hormonkezelések teljesen felborítják az új vemhesüléshez vezető belső változások menetét. Teljesen érthető módon, a tehenek szaporodási képességének leromlásához vezet ez az út.

Az 1989. októberében, a Monsantotól kikerült „bizalmas” vizsgálati eredmények megdöbbentették a szakembereket. A kísérletben 82 tehenet vizsgáltak, egy laktációs időszakon, vagyis 40 héten át. A jószágokat 4 csoportba rendezték: az első a kontrollcsoport volt, nem kapott hormont. A második csoport normál dózist kapott, a harmadik a normál dózis háromszorosát, a negyedik pedig ötszörösét kapta. A kísérlet végén az állatok felét levágták, szerv- és szövettani analízist végeztek rajtuk.

A kezelt jószágok belső szerveinek és mirigyeinek (szív, máj, vesék, petefészek, pajzsmirigy) mérete erősen meghaladta a kontrollcsoport egyedeinek hasonló méretét, ugyanakkor vágáskori testtömegük jelentősen alatta maradt a kontroll által mutatott tömegnek. Az ötszörös dózissal kezelt tehenek jobboldali petefészke átlagosan 44%-kal haladta meg a normális méretet.

A hormonkezelt szarvasmarhák termékenyülése 53% volt, a kezeletlenek 93%-os mutatójával szemben. Az állatok vérében különböző hormonszinteket mértek, a legdurvább eredmény 1.000-szer magasabb értéket mutatott, mint a kontroll. A tőgy vizsgálatára, érdekes módon, nem tért ki a vállalati kísérlet. A törzslapok viszont tanúsították, hogy a hormonkezelt állományt lényegesen többször kellett antibiotikumos beavatkozásnak alávetni, mint a kontrollcsoport egyedeit. A No. 85704 törzsszámú tehén például 120 különböző kezelést kapott.

A kísérleti állatok lecsupaszított csontvázáról készült fotókon jól láthatóak voltak az injekciók helyén elhalt, megfeketedett szövetek…

Azóta a rBGH mellékhatásainak listája a tőgygyulladáson és a reprodukciós képesség romlásán túlmenően, egy sor egyéb tünettel bővült ki. A hormonkezelés számlájára írják a felfúvódást, hasmenést, térd- és lábfájdalmakat, evési zavarokat, lázat, a csökkent hemoglobin-szintet a vérben.

1999 január 14-én a kanadai egészségvédelmi ügynökség (Health Canada) bejelentette, hogy nem fogja engedélyezni az rBGH forgalmazását Kanadában. A döntés indoklásában azt írták, hogy „a BST (rBGH) elfogadhatatlan mértékben veszélyezteti a tejgazdaságok marhaállományának biztonságát”.

A vita folyik. A Monsnto állítja, hogy minden tekintetben kockázatmentes a termék és az eljárás alkalmazása. A Monsantoról pedig azt állítják ellenfelei, hogy manipulálja az adatokat, a sajtót, sőt, akár a hatóságot is. Az FDA engedélyezte a génmanipuláció segítségével termel növekedési hormon forgalmazását és felhasználását. Az Egyesült Államokban viszont 2010-től az „organikus tej” fogyasztása emelkedik, függetlenül attól, hogy drágább, mint a „hagyományos tej”. Az organikus tej előállításának alapfeltétele viszont, hogy a felhasznált takarmány természetes, szintetikus műtrágyától és növényvédő szertől mentes legyen. A takarmányozásban a legeltetés legalább 30 % arányt képviseljen. Az állatokat nem kezelhetik hozamfokozó hormonokkal és antibiotikumokkal. Úgy látszik, a fogyasztók eldönt(het)ik ezt a vitát.

Samuel Epstein professzort, rákkutatót, 1989 tavaszán felhívta egy vidéki gazda, aki arra kérte, tesztelje a tehenészetében a növekedési hormon hatását. A professzor szabódott, akkor még nem is hallott a rekombináns hormonról, vagy annak üzemi felhasználásáról. A farmert azonban nem tudta lerázni. „Ezzel kell foglalkoznia. Ez a maga feladata! A teheneim megbetegedtek a hormontól, és félek, hogy az emberek is, ha a tejből isznak, szintén megbetegszenek!”

Vajon igazat mondott a vidéki gazda?

A szintetikus hormonnal kipréselt tej képes lehet a mit sem sejtő fogyasztót megbetegíteni?

 

Kucsora István

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>