Istent majmolva 21. – Roundup: are you ready?.

Istent majmolva 21.

Roundup: are you ready?.

 

A génmanipulált RR növények fel vannak készítve a Roundup hatóanyagának kezelésére. Erről szól az egész üzlet, amit a termékcsomag megtestesít. De vajon mi, a föld hátán ténfergő, (még nem génmanipulált) végső fogyasztók is felkészültünk rá?

Az Argentína, Brazília és Bolívia által határolt Paraguay a korábbi részekben ismertetett szója-inváziót élte át az elmúlt időszakban. A „sojero” néven emlegetett nagy termelők, gazdasági szervezetükön keresztül, óriási erőt képviselnek az országban. A vidéki lakosok egy részének véleménye szerint erősebbek, mint maga a kormány.

Élnek is a hatalmukkal. De rosszul élnek vele. Tagjai úgy gondolják, a társadalmat szabályozó törvények és szokások felett állnak, bármit megtehetnek, ami érdekükben, módjukban vagy kedvükben áll. Ha nincs hozzá hangulatuk, még a növényvédelmi előírásokat sem kell betartaniuk. Tán még az sem baj, ha felidézik az Agent Orange Vietnamját…

Silvinonak hívták az a 11 éves kisfiút, 2003. január 2-án találkozott egy ilyen megnyilvánulásukkal. Az uruguayi Pampán élt szüleivel és 10 testvérével, szegényes körülmények között, egy ranchon. A legközelebbi vegyesbolt is több kilométerre volt a házukból. A bevásárlást a fiú végezte. Kerékpárral járt a távoli üzletbe. Az említett napon is egy kisebb vásárlást intézett, száraztésztát és húst vett otthonra. Hazafelé tekert bringáján, amikor egy „mosquitos”, azaz szúnyogszárnyú mezőgazdasági repülőgép húzott el felette. Herman Schelender „sojeros” Rounduppal permetezte az út mindkét oldalán zöldellő szójaveteményét.

És a fiút.

Vegyszeres létől átázott ruhában hajtott haza. Mire a házukhoz ért, már hányás és hasmenés gyötörte. Anyja lefektette, majd megfőzte a hozott árukból az ebédet. Délutánra az egész család rosszul lett. A permetezés a konyhára hozott árukat is megmérgezte.

Silvino egyre rosszabbul lett. Kórházba kellett vinni őt. Három napig tartó, intenzív osztályon folytatott kezelés után állapota jobbra fordult, hazaengedték.

Alfredo Laustenlager, szintén sojeros. Birtoka 15 méterre kezdődik Silvinoék házától. Ő január 6-án kezelte Rounduppal a szójaterületét. A házra és udvarára permetező hatóanyag ismét megmérgezte a még lábadozó fiút. Ezt a terhelést már nem bírta el a szervezete. Másnap, január 7-én, a kórházban, meghalt.

Szülei nem nyugodtak bele gyermekük elvesztésébe. A szakértői vizsgálat megállapította, hogy Silvino halálát a permetlé okozta. Részben belégzéssel, részben szájon és bőrön át hatolt be a vegyi anyag a gyerek szervezetébe. Kemény harc kezdődött a bíróságon a vétkesek megbüntetéséért.

Az encarancioni bíróság 2004 áprilisában bűnösnek találta a gazdákat a fiú halálában. Két év börtönre és fejenként 25 millió guaranis megbüntetésére ítélte őket. Súlyosságát tekintve, ez az ítélet mindaddig példátlan szigorú volt, a hasonló ügyekben hozott ítéletekhez képest. A gazdák fellebbeztek, segítségükre volt a CAPECO, a nagy szójatermelők egyesülete is.

2006 júliusában született meg a másodfokú ítélet. Hiába volt a szakmai összefogás, a komoly pénzügyi- hatalmi háttér, az eljáró bíróság helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. Az elmarasztalt alperesek a legfelsőbb bírósághoz fordultak, a legmagasabb jogi fórum azonban 2006 decemberében elutasította keresetüket.

Menet közben a szójatermelők halálosan megfenyegették a családot is. Ők azonban kitartottak, amihez komoly segítséget adott az a civil szerveződés nekik, mely éppen a tárgyalt eset nyomán jött létre, pontosan azzal a céllal, hogy ne hagyják elaludni az ügyet. A szójatermelő egyesület azóta lefizeti a károsult család szomszédjait, hogy kellemetlenkedjenek velük. Megpróbálják kiprovokálni, hogy elköltözzenek otthonunkból. Ők viszont nem akarnak valamelyik város nyomornegyedébe távozni, ezért kitartanak…

Graciella Camarra doktor a paraguayi egészségügyi minisztérium munkatársa. Elismerte, hogy a Roundup létező közegészségügyi problémává vált. Pontos számadatuk 2007-ben még nem volt a hatóanyag következtében beállt halálos mérgezések számáról. Éppen egy információs rendszer kialakításán fáradoztak, mely minden „gyanús” esetet jelentett volna nekik.

Konkrét eseteket viszont említett Marie-Monique Robinnak, aki a Monsanto szerint a világ című könyvében publikálta (az előző történettel együtt) azokat. A doktor beszámolt két gyermekről, aki permetezett gyümölcsöt evett, s abba halt bele. Megemlítette Antonio Ocampo Benitez esetét, kiről sokat cikkezett az ottani országos sajtó. A gyermek kis híján belehalt abba, hogy egy Rounduppal szennyezett patakban fürdőzött. San Pedro megye egyik indián közösségében három fiatal halt meg, szintén permetezés következtében.

A kezelt termények, termékek következtében mindenkit érint a dolog, nem csak azt, aki a termesztés területén találkozik vele. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az előállított árucikkek végfogyasztói, mondhatnám „csúcsragadozói”, mi magunk vagyunk, akik a piacra, boltba, esetleg a nagyáruházba zarándokolunk napi szükségletünk beszerzése érdekében. Nem lehetünk közömbösek ilyen problémakörökben.

Szinte senki sincs abban a helyzetben, hogy vállat vonjon, s azt mondja: mit törődök vele, nem az én ügyem! A növekvő lélekszámú emberiség kalóriával történő ellátása az egyik legjövedelmezőbb és stratégiailag legfontosabb üzletága a mai világkereskedelemnek. Akinek a kezében a betevő falat van, annál van a valódi, a láthatatlan hatalom is. Ekkora üzletért, ha kell, akár lőnek is. Vagy kormányokat buktatnak meg. A génmanipulált vetőmag és a hozzá illő hatóanyag nagyon eladó. Mindegy, mibe kerül majd nekünk, átlagembereknek.

Magyarország egyelőre ellenáll a nyomásnak. Nálunk még nincs megengedve az a horror, amiről a paraguayi tudósítások szólnak. Maradjon is így – mert nem vagyunk abban a helyzetben, hogy vállat vonhassunk. Ugyanis tényleg nem mindegy!

Ezek a dolgok is megfordultak a fejemben, amikor a hazai eseményekről szóló tudósításokat néztem, olvastam. A nemzetközi fiúk ma még csak tüntetéseket szerveznek. Ha sikerrel járnak, holnap már külföldi barátaik GM-anyagait engedélyezik. Utána mehetünk mi tünteti – de akkor már késő lesz. Hát hagyjuk csak tüntetni őket! Ez a kisebbik baj, ami ránk leselkedhet.

Tehát, ahogyan kezdtem ezt írást: a génmanipulált növények fel vannak készítve a Roundup hatóanyagának kezelésére.

És mi?

 

 

Kucsora István

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>