Istent majmolva 30. – Svédcsavar: második menet

Istent majmolva 30.

Svédcsavar: második menet

 

A „chemtrail”-elmélet követői és a „szkeptikusok” között végletekig eldurvult, késhegyig menő vita folyik évek óta a vizsgált jelenség kapcsán. Ez nem meglepő, ám nagyon különös ebben a polémiában, hogy nem a vészmadárnak kikiáltott összeesküvés-elmélkedők a hisztérikusak, hanem éppenséggel annak elutasítói. Engem valahogy a gyász első fázisára, a tagadás állapotára emlékeztet reakciójuk: ha elég indulatosan negligálnak valamit, akkor az talán nem is létezik. Ezzel együtt, nincs kizárva, hogy nekik van igazuk.

Cáfolataikból szemezgetve, kezdjük a sort a Katrineholms Kuriren című svéd újság 2012. szeptember 20-i cikkével. Mint a múlt heti részben írtam, e szerint Pernilla Hagberg zöld párti parlamenti képviselő azt állította (a magyar híradások szerint), hogy a „chemtrailek” a CIA, az NSA és a svéd kormány együttműködése nyomán megvalósuló vegyi permetezések következményei. A szkeptikusok kiderítették, hogy Hagberg a Zöld Pártnak csak egy kisvárosi vezetője, s nem parlamenti képviselője, netalán országos tisztviselője. Mi több, saját bevallása szerint, nyilatkozata kizárólag az ő személyes véleménye, s ebben az ügyben még a saját pártja is elhatárolódott tőle. Megjegyzem: ezzel legfeljebb azt lehet bizonyítani, hogy Svédországban 2012-ben nem volt parlamenti ügy a magas-légköri permetezés kérdése. A „chemtrail” létezését önmagában nem negligálja az a körülmény, hogy Hegberg csak egy kisvárosi csoport-vezetője a Zöld Pártnak.

Mint a korábbi cikkben említettem, John Holdren, Obama elnök tudományos tanácsadója, beismerte, hogy a geoengineering, (bolygómérnökség) már működik is, s tevékenysége során, a globális felmelegedésre hivatkozva, veszélyes anyagokat permetez a magas légkörbe. A szkeptikusok szerint Holdren valóban beszél a bolygómérnökségről, ám jórészt annak potenciális veszélyeit emeli ki. Álláspontja szerint tudományos vizsgálódás tárgyává kell tenni annak lehetőségét, hogy végszükség esetén aeroszol-részecskéket juttassunk az atmoszféra legfelsőbb rétegeibe, melyek visszavernék a napsugárzás egy részét. Véleménye szerint annyira komplex az időjárást szabályozó természetes rendszer, hogy nem tudhatjuk, valóban használna-e ez a megoldás, netalán esetleges káros mellékhatásai nem haladnák-e meg az egyébként is kétséges előnyeit. Azt gondolja, a módszer csak

tüneti kezelésre, időnyerésre lenne alkalmas, a probléma lényegét nem oldaná meg.

A „hivatalos változat” fanjai szerint Holdren nagyon megfontoltan nyilatkozik a planétamérnökség lehetőségeiről. Mondandója sehol sem utal arra, hogy „chemtrail” műveletek folyamatban lennének már, vagy akár csak komoly tesztek is folytak volna e tárgykörben. Az ilyen irányú, konkrét kérdésekre mindig tagadó választ ad, és nincs is igazán okunk kételkedni abban, hogy igazat mond.

Jó, rendben: Holdren nem tett töredelmes, őszinte, beismerő vallomást. Egyelőre csak az derült ki elmondásából, hogy döntési alternatíváik között szerepel a bolygómérnökség, a vegyi permetezés lehetősége is. Ugye, nem az összeesküvés-elmélet gyártói adták a szájába ezeket a kijelentéseket? A kilátásba helyezett tudományos vizsgálatokat pedig hogyan is akarják (majd) végrehajtani? Laboratóriumban? Aligha, mivel a magas-légköri permetezésnek nem létezik „fedettpályás” változata. A „szkeptikusok” szerint azért kell elfogadnunk, hogy még nem dobtak a nyakunkba ilyen aeroszolokat, mert nincs igazán okunk kételkedni a nagy ember szavaiban. Miért is?

Emlékszünk még az Agent Orange és a rokkant veteránok esetére? Vagy Csernobilra? Az akkori kormányoknál és a nevükben nyilatkozó szakembereknél miért hitelesebb Holdren úr?

Az összeesküvés-elmélet ellen tiltakozók elővezetik a német kormány állítólagos beismerésének cáfolatát is. Ezzel kapcsolatban annyi az igazság szerintük, hogy Karsten Brandt, vezető meteorológus, kikelt a hadsereg légtérben végrehajtott machinációi ellen. A szakember attól tart, hogy ez a tevékenység befolyással lehet a lokális klíma alakulására is. „A német kormányzat kénytelen volt elismerni, hogy gyakorlatozás közben radarzavaró eszközöket vetnek be…” Nem az időjárás változik tehát, csupán a megzavart meteorológiai radarok továbbítanak hamis képet. Mégpedig azért, mert a repülőgépekről ilyen esetekben fémszálacskák tömegét dobják ki, s azok visszaverik a radarjeleket, ezáltal rejtve el a fölöttük szálló harci gépeket. Illő tisztelettel érdeklődöm, vajon mekkora felületű takarást kell létrehozni ahhoz, hogy egy hangsebességgel, vagy afölötti gyorsasággal szálló vadászgép kellő ideig takarásban maradjon? Felhőnyit, felhőnyit, de mekkora felhőnyit?

Olykor a földön is megtalálhatóak ezek a fémszálacskák, pamacsokba rendeződve. A „laikusok” igen elképednek a jelenségen, el se tudják képzelni, hogy mi is lehet ez. Azután jönnek mindenféle (nyilvánvalóan rosszindulatú) egyetemi szakemberek, összeszedik és kianalizálják a pamacsokat – és nem fémet, hanem csak azért is valamiféle polimer-molekulákat találnak az elektronmikroszkóp alatt…

Nem lehet tehát eldönteni, hogy az összeesküvés-elmélkedők csupán megengedhetetlenül figyelmetlenek-e, vagy szándékosan csalnak, torzítanak-e – mondják a „szkeptikusok”. A német televíziós híradások ugyanis korrektül számoltak be az eseményről. Közölték a nézőkkel, hogy a hatóságok elismerték, a hadgyakorlat során fólia gránátokat (düppel) vetettek be. Az angol fordításokba viszont már nem a hivatalos „radar chaff” (vagy window) megnevezés került. Rosszakaratúan félrefordították “chemtrail”-re.

Végtelenül sajnálom, hogy az érintett hatóságok nem előre készítették fel a meteorológusokat a radarok várható diszfunkcióira, illetve a laikusokat a fűre-fára leszálló pamacsokra. Hitelesebb és demokráciára sokkal inkább törekvő eljárás lett volna, mint utólag magyarázatot adni a meghökkentő jelenségekre. Mindemellett meglehetősen pongyolának tartom egy „korrekt” tájékoztatásban a „fémszálak” megnevezést. Az alumínium és a bárium is fém…

A „szkeptikusok” azt várják el a „hívőktől”, hogy minden kétséget kizáróan, teljes körűen bizonyítsák, mivel, hogyan, kinek a megbízásából folynak ezek a vegyi permetezések. Ha és amennyiben ezek valóban egy nem publikus akciósorozat részeit képezik, nyilvánvalóan képtelenség, hogy a „laikusok”, a maguk eszközeivel ezt a bizonyítást megtegyék. Ma még bizonyosan elképzelhetetlen.

Ám eszembe jutott számtalan, érdekes, múltbéli eset. Például Newton és a gravitáció története. Az 1642. Karácsonyán született, korszakalkotó angol tudós 1687-ben publikálta a tömegvonzásról alkotott elméletét. Az emberiség történetében elsőként írta le, bizonyította tudományosan, hogy minden, tömeggel bíró tárgy leesik – ha ebben valami meg nem akadályozza.

Arról viszont szó sincs, hogy Newton fellépéséig ez másképpen lett volna!

A magam részéről nagyon szeretném, ha a „chemtrail”-elmélet csak városi legenda lenne. De kétséget kizáró bizonyítékot sem igazolására, sem tagadására nem találtam még…

 

 

Kucsora István

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>