Istent majmolva 32. – Tömeghisztéria?

Istent majmolva 32.

Tömeghisztéria?

 

Minden történetnek kell, hogy legyen eleje. Úgy érzem, ennél a történetnél akkor járok el helyesen, ha az eseményeket és a szereplőket a megjelenésük időrendjében mutatom be. Úgyhogy, egészen a XVII. századig kell visszarepülnünk az időben, hogy tartani tudjuk a kronológiai sort. Sir Thomas Browne, angol orvos, filozófus, 1647-ben ismertetett egy különös betegséget. Évekkel korábban, a délkelet-franciaországi Languedoc régió gyermekeinél találkozott ezzel a kórral. Az elsősorban fiatalokon jelentkező, magas lázzal járó megbetegedés folyománya volt, hogy erős, fekete szőrszálak nőttek ki a páciensek hátán. A doktor először a Morgellons családnál diagnosztizálta a tüneteket.

A folytatás Bostonban következik, a XXI. században. Mary Leitao-nak hívják azt a hölgyet, aki az ottani Massachusetts Egyetemen biológiát tanult, majd két ottani kórházban, 5 évet labor-technikusként dolgozott. Azután gyermeke született, s otthon maradt vele. Amikor fia két éves volt,     Mary egy tályogot vett észre a gyermek nyelvén. A bőrelváltozás teteje úgy nézett ki, mint egy pitypang virágjának a vitorlája. Az idő múlásával a fiú egész testfelületén piros és fehér szálak jelentek meg. A beteg arról panaszkodott édesanyjának, hogy úgy érzi, egész testén bogarak mászkálnak a bőre alatt. Mary Leitao megpróbálta kideríteni, mit történt gyermekével. Nyolc orvost keresett fel, de a vizsgálatok eredményeként nem kapott egyértelmű választ. Az orvosok egyöntetűen állították, hogy a gyerek egészséges, sem fertőzést, sem allergiát nem tudtak kimutatni. A kérdéses, sebhez ragadt szálak pedig a ruhából származnak.

Maryt ez nem nyugtatta meg. Mintát vett a sebekből és mikroszkóp alatt megvizsgálta azokat. Az eredmény megrémítette az asszonyt. A sebben színes szálakat talált. Megállapította, hogy azok a ruha, az ágynemű vagy a plüssállatok szintetikus szálai nem lehetnek. Nem tapadhattak hát véletlenül a fia bőréhez. Az interneten utánanézett a jelenségnek. Megtudta, hogy a fia nem egyedül szenved ebben a betegségben, amelyről az orvosok nem akarnak tudomást venni. Férjével létrehoztak egy civil szervezetet a betegség kutatására, s megfigyeléseit is közzétette az interneten. Nevet is adtak az el nem ismert tünet-együttesnek. Morgellons kórnak nevezték el.

A betegek beszámoltak róla, hogy a “féregérzés” mellett iszonyatosan viszket a bőrük. Úgy érzik, mintha belülről harapdálnák, csipkednék a testüket a bőrük alá fúródott élőlények. Ez az érzés olyan erős, hogy képtelenek megállni a vakarózást. Véresre vakarják, horzsolják, csipkedik a bőrüket. A betegek biztosak abban, hogy titokzatos szálakat húznak elő, közvetlenül a bőrelváltozásokból, sőt, azt is állítják, hogy élősködők tojásaihoz hasonló valamit látnak a bőrükben. Állandó tisztátalanság-érzésük van. Emiatt sűrűn és hosszan fürödnek, mosakodnak. A felsebzett bőrfelületüket alkohollal vagy ecettel fertőtlenítik. A laboratóriumi körülmények között vizsgált sebekben, a bőr alatt, vörös, kék és fekete rostokat és szemcséket mutattak ki.

A Morgellons-szindrómában szenvedők élete szenvedéssel van teli. Az állandó viszketés és féregérzés nyugtalanítja őket, pihenni sem tudnak igazán. Egy idő után bezárkóznak. Távol tartják magukat a külvilágtól, de még családtagjaiktól is. Fizikailag és lelkileg elszigetelődnek, magukra maradnak. Tárgyi környezetük is elszegényesedik: minden olyan eszköztől megszabadulnak, melyről azt vélik, góca lehet a bogaraknak. Szenvedésüket fokozza, hogy betegségükre nincs általuk is elfogadható egészségügyi megoldás.

Az a helyzet ugyanis, hogy a betegséget érzékcsalódásként diagnosztizálják, az alkalmazott terápia is erre épül. A betegek számára viszont olyannyira valóságosak a tünetek, hogy egyszerűen nem is értik, a környezetük miért kételkedik az ő fertőzöttségükben. A betegek úgy vélik, a kormány szándékosan figyelmen kívül hagyja problémájukat, mivel az része az embereken végzett titkos kísérleteknek. Vannak, akik szerint a szálak a génkezelt ételektől jelennek meg. Mások állítják, hogy a chemtrail-fonatok találhatóak a sebekben. Az orvosok és a pszichiáterek állítják viszont, hogy a szálak külsőleg kerülnek oda, és egyszerűen megragadnak a sebeken…

Jogosan merült fel a kérdés: ha az érzékcsalódás több embernél is ugyanazt az érzetet vizionálja a betegek számára, akkor nem lehetséges-e, hogy ténylegesen valami ismeretlen, beazonosítatlan parazita áll a háttérben?

Mary és az általa indított mozgalom elérte, hogy 2008-ban vizsgálati program induljon a tünet-együttes kialakulási okainak felderítésére. Az amerikai egészségügyi központ munkatársai a Kaiser Permanente biztosítótársaság észak-kaliforniai adatait elemezték. Ebben a térségben sok Morgellons-szindrómában szenvedő beteget regisztráltak már. A vizsgálatokba bevont 115 pácienst a legkülönfélébb fertőző betegségekre tesztelték. Sokuk teljes klinikai kivizsgáláson, valamint bőr-biopszián is átesett. Életkörülményeiket is felmérték, különös tekintettel, a vegyszerekkel és egyéb kemikáliákkal történő érintkezés lehetőségére. A vizsgálat alanyai neuro-pszichiátriai értékelésen is átestek.

A kutatók fertőzésre vagy környezeti károsodásra utaló jelet nem találtak. Vegyelemzésük szerint a rostok a ruházatból, vagy bútorkárpitból származtak. A vizsgált esetek többségében bőrgomba vagy egyéb bőrbetegség, esetleg ismert allergiás reakció volt kimutatható. A CDC parazitafertőzésekkel és maláriával foglalkozó intézetének igazgatója szerint nem sikerült kimutatni a betegség pontos okait. A vizsgálatban résztvevő páciensek fele viszont valamilyen más betegségben is szenvedett. Ezek többsége pszichiátriai eredetű volt. Felicia Goldstein, az Emory Egyetem neurológus professzora, a tanulmány társszerzője állítja, hogy a betegeken kognitív viselkedésterápia segíthet, megtanítva őket, hogyan éljenek együtt a nagy valószínűséggel pszichés eredetű betegséggel. A magyar webbeteg.hu internetes oldal csatlakozott ehhez a megoldáshoz. „Egész sor közös illúzión alapuló betegség létezik, gondoljunk csak a tömeghisztériára. Egyik leghíresebb változata a koro. Ez nem más, mint egyidejűleg több embernél fellépő nagyon erős szorongásos félelem attól, hogy a nemi szerveik visszahúzódnak, zsugorodnak.” – írja a szócikkében. A magam részéről úgy érzem, azért van némi különbség a két történet között, de a világért sem szállnék szembe a lelki dolgok szakértőivel. Addig jó nekem, míg nem kell egymással szóba elegyednünk…

Akkor hát, rendben is lennénk, ugye? Van, aki a féltéglát képzeli be magának, van, aki a bogarakat. Morgellons szindróma: ad acta!

Csak van itt egy kis bökkenő. Rohamosan emelkedik az esetek száma. Az Egyesült Államokban, 2012-ben, állítólag több mint 5 millió emberen jelentkeztek a tünetek.

 

 

 

 

Kucsora István

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>