KACSKARINGÓK

KACSKARINGÓK

Kellemes időtöltés egy nagyszülőnek hosszú élete kacskaringóiról mesélni a múlt iránt érdeklődő unokáknak. Ilyenkor megesik, hogy maga is felfedez múltjában olyan baljós kanyarokat, kitérőket, elágazásokat, melyeket a történések idején észre sem vett. Így jártam én is az alábbi emlékfüzérrel. Felső tagozatos diákokként Kutasi Imivel és Gajdi Tibivel hárman alkottuk a suli tornász csapatát, és képviseltük nemcsak az iskolát, hanem a falut is az évente megrendezett járási tornaversenyeken. Kutasi zseni volt, izmos, ruganyos, hajlékony, született tornász. A lányok megszédítésére kézállásban képes volt körbemenni, pihenés nélkül, a focipályát, de az emeletre is fellépcsőzött ugyanígy. Eleven, vidám, nagyon is szerethető srác volt, hiába laktunk messze egymástól, mégis közelinek éreztük a barátságunkat. Tibi szintén ügyes fiú volt, Kutasinál szolidabb, csendesebb, valójában foci tehetség, de rövidlátóként szemüveg nélkül nem igazán látott a pályán, s így maradt számára a torna, amit legalább olyan jól csinált. Én a harmadik voltam, mert három fő kellet a tornacsapatba, bevallom sem tehetségem, sem elég erőm, sem kellő kitartásom nem volt e kemény sportághoz. Nem is maradtak oklevelek, serlegek, érmek a versenyekről, megmaradt viszont egy tornászlány emléke, aki amellett, hogy mindent megnyert, ápolt hajával, mosolygós pofijával, tökéletes alakjával, gyönyörű formás lábával, s a tornadressz takarta izgató domborulataival elbűvölt mindhármunkat. Falusi fiúk lévén istennőként bámultuk azt a díjakat halmozó csodálatos városi lányt, akit szép álmaimban ma is látok, s aki talán nagymamaként, kacagva mesél unokáinak az őt hajdanán tátott szájjal gusztáló vidéki fiukról.

Az általános iskola után útjaink más-más irányba indultak. Kutasival, ha ritkán is, de találkoztunk, és olyankor váltottunk pár szót, ellenben Tibor teljesen eltűnt a szemünk elől, állítólag egy távolabbi városban tanult, és ott is helyezkedett el. Több év elteltével, már túl a tizennyolcon, egy forró nyári vasárnap estén, zenés rendezvényen futottunk össze, a sors akaratából. Tibi a kedvesével, Kutasi és én, pedig mint áldozatra vadászó magányos farkasok. Barátokként üdvözöltük egymást, iskolai és sport emlékeket felidézve megittunk egy üveg bort, megtáncoltattuk a csinos barátnőt, s zárórakor négyen háromfelé távoztunk. Gajdi Tibit azóta se láttam, sajnálom, de nem is hallottam felőle. Igaz Kutasival sem találkoztam személyesen évekig, ám a bátyjától megtudtam, hogy sikeres építész lett, megnősült, Tibi volt barátnőjét vette feleségül. Időközben magam is elkerültem a szülőfalunkból, új otthonom, családom, barátaim, ismerőseim lettek, s az évek múltával egyre nőtt a távolság köztem, és ifjúságom főszereplői között.

Elillant bő négy évtized, amikor a megyeszékhely rendelőintézetében orvosi vizsgálatra várva, újra találkoztam Kutasival, s még mindig barátként öleltük meg egymást. Elmondta, hogy tüdőrákos, nincs sok ideje hátra, lerokkantosították, feladta munkáját, hazaköltözött szülei üresen álló házába, s ott kertészkedéssel tölti napjait. Felesége elhagyta, amiért csak magát okolta, merthogy egészségi és egzisztenciális problémáit az alkoholba próbálta fojtani, s piásan durva volt az asszonyhoz. Egyetlen lányuk Szlovéniába ment férjhez, és a szentgotthárdi autógyárban gépészmérnök.

Az asszisztensnő Kutasi Imrét szólító hangja mentett meg egy kínos társalgástól, és egy még kínosabb búcsúzkodástól, ami a végső búcsú lett volna. Nem sokkal később az újságból értesültem halálhíréről, váratlanul nem ért, mégis nagyon megviselt. Arra meg nincs magyarázat, miként tudtam úgy elnézni a naptárt, hogy egy nappal lekéstem a temetését. Halottak napján szülőfalumba hazatérve, sírján bűntudattal a szívemben gyújtok mécsest az emlékére, s mondok egy imát a lelki üdvéért. Gárdonyi Géza írta, „Vannak olyan arcok, amelyek úgy megmaradnak bennünk, mint az olajfestmények a falon. Nem változnak.” Ilyen marad nekem Kutasi Imréé.

Szentmiklósi István

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>