Kedves segítőkész barátaink!

Kedves segítőkész barátaink!

Jó néhány hónap eltelt azóta, hogy utoljára beszámoltunk arról, hogyan is haladunk az önellátás útján, melyhez nagyon sok segítséget Olvasóinktól kaptunk. Örömmel jelentjük, hogy az ősszel közös erővel elkészült a kemencénk, melyhez a szükséges anyagok egy részét lapunk barátaitól kaptuk, csakúgy mint a segítséget a kivitelezéshez. (A Jóisten áldjon meg érte András! ) Volt aki könyvvel, bontott téglával vagy péklapát készítésével támogatta az álmunkat. 

Azóta minden héten készülnek a hagyományos házi kenyerek, kalácsok és egyéb finomságok. Megtanultunk jó kovászt készíteni, dagasztani, kemencét felfűteni; számos fortélyt, amit a ”régi öregek” még ismertek. A télen a feleségem elsajátította a sajt- és tejtermék készítését, valamint a szappanfőzés tudományát is. Jómagam tavasszal hegesztettem életemben először, amibe azóta belejöttem, és lassanként a térkövek lerakását is begyakoroltam. Sokat gondolunk azokra a kedves ismerősökre, akik a feleslegessé vált szerszámaikkal, kerti eszközeikkel segítették a gördülékeny munkát. Számos olyan dolgot is kaptunk, amire nem is számítottunk; például kerékpárokat, amikkel hétvégente kirándulni vihetjük a gyermekeinket; vagy népviseletet a kislányunknak, hímzett terítőket, kézzel festett tányérokat… Ezek számunkra mind-mind óriási értéket jelentettek.

Hadd meséljek el egy kedves esetet. Egy közeli barátunk felajánlotta, hogy a számára felesleges fákat kivághatjuk és elhozhatjuk tőle. Másnap már kezdeni is kellett volna a munkát, de nem volt, csak kézi fűrészünk, és elég sok fáról volt szó. Még aznap este telefonált egy kedves olvasó, aki egyebek mellett ”egészen véletlenül” egy motoros fűrészt ajánlott fel… Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki jó szóval, ötlettel, eszközökkel támogatott bennünket az elmúlt hónapokban!

Igyekszünk beváltani ígéretünket, és jó példával elöl járni, hisz’ a valódi érték az Élethez kapcsolódó tevékenységekben van.

Nemrégiben azonban  sajnos elromlott a szivattyúnk, ami egy elég régi darab volt, és annyit sem ér, mint amennyiért megcsinálnák.

Ha esetleg valakinek akadna otthon olyan 220 V-os szivattyúja, melyre már nincsen szüksége, és minimum 100 l vizet képes átemelni percenként, annak óriási hasznát vennénk. Jelenleg ez a legégetőbb problémánk, de emellett összeírtunk néhány dolgot, ami, ha éppen kallódik Önöknél, vagy csak a helyet foglalja, akkor kérjük jelezzék felénk, mielőtt a lomtalanításba dobják:

- bontott vagy bontásra váró, jó állapotú cserépkályha

- colos slag

- gerendák, oszlopnak és tetőszerkezetnek való faanyagok

- tésztakészítő, cérnametélt vágó

- gyümölcscentrifuga

- hagyományos fa bölcső

- kb 20 m2 járólap

- vízóra akna fedlap

-házi malom vagy bármilyen gabonaőrlő eszköz, illetve segítség egy hasonló szerkezet elkészítésében

- gyümölcsfák, bokrok (ősszel)

Minden segítséget előre is nagyon köszönünk! A fenti tárgyi eszközök mellett pedig továbbra is keressük a helyet, több hektáros földterületet, ahol családoknak munkát adva létrehozhatnánk a tanyaközpontunkat. Egy mintagazdaságot, erdővel, szántóval, jószágokkal, melynek lakói képesek teljes mértékben  ellátni saját magukat, és környezetüket is. 

Megtiszteltek a fenti sorok végigolvasásával.

Családunk nevében köszönettel, 

Rozgics Pál

06 30 289 67 40

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>