Kiűzetve az Édenkertből 20. – Van még lejjebb?

Kiűzetve az Édenkertből 20.

Van még lejjebb?

 

Kicsi lett a Föld bolygó. Túlnőttünk rajta. Ilyen nagyreményűek vagyunk.

1968-ban már a Holdra is eljutottunk. Ha eljutottunk, s nem csak J. F. Kennedy álmát tette filmszalagra Hollywood – ahogyan többen vélekednek a dologról. Valóban elgondolkodtató, hogy közel 50 év után sem ment vissza senki oda. Ez azért nem így szokott történni az emberi társadalomban…

De hagyjuk is a Holdat, az Apolló-programot! Új célpontot néztek ki maguknak az erre hivatottak: a Marsra kell eljuttatni űrhajósokat!

Húsz éven belül sorra kerülhet az első ilyen expedíció – biztatják az adófizetőket az illetékesek. Gyakorlati hasznát ugyan nem látja még senki, mert anyag fuvarozását ilyen messzeségből nem érdemes eltervezni – de nem csak kenyéren él az ember, mint tudjuk. A művészeteknek sem anyagi hasznuk van. A tudománynak általában igen, de fogjuk fel a Mars-utazást, mint művészi teljesítményt, s már a helyére is kerül minden.

Vannak viszont problémák. Olyan gondok, amiket feltétlenül meg kell oldani az indulásig.

Egyik ilyen kérdés az űrhajósok élelmiszer-ellátása. A számítások szerint 30-40 tonna élelmiszert kellene a hajóba zsúfolni ahhoz, hogy biztonságos legyen az alapvető ellátmány. Ez a tömeg mind a hajó méretében, mind pedig a szükséges tolóerő tekintetében óriási kihívást jelent a mai technikai, technológiai színvonalnak. Akkorát, hogy nem is a hajó, vagy a hajtómű szerkezete felől keresik a megoldást, hanem az élelmiszer és a víz oldaláról közelítik meg a projektet. Valahogyan le kellene csökkenteni mind tömegében, mind kiterjedésében ezt a 30-40 tonna anyagot.

Újrahasznosítási technológia kell hát!

A NASA már kifejlesztett egy ilyet, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) részére. A megoldás lényege, hogy az emberi vizeletből újra ivóvizet állítsanak elő. A Szahara sem lesz ellenfél, ha elbírja a teve a berendezést!

Az Európai Űrügynökség vetélytárs lett ebben a kutatásban. Messzebbre jutottak, mint a NASA. Egészen odáig, hogy felvázolták az alternatív Mikro-Ökológiai Életfenntartó Rendszert (ismert angol nyelvű rövidítéssel a MELiSSA-t). Ez a messze tekintő rendszer azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden emberi hulladékot (a vizeletet és a salakanyagot is) újrahasznosítsa oxigén, víz és étel formájában.

Tulajdonképpen nem olyan nagyon elvetemült ötlet ez, hiszen a természet, az állandó körforgásában is ezt teszi. Csakhogy a természet más élő szervezetek közreműködésével oldja meg ezt a feladatot. A MELiSSA pedig gépekkel. Világos: ha nem fér el a konzerv az űrhajóban, hogy férne el a konyhakert?

Az első projektet már 1995-ben elindították. A kutatók szerint a második, teljesen működőképes rendszer még az idén elkészül.

Álljunk meg itt egy pillanatra!

Európai fejlesztés, ugye? A fekáliából ételt, italt állít elő egy valamilyen berendezés.

Milyen berendezés? Tulajdonképpen szennyvíz-tisztító apparátus.

Az Európai Unió minden tagországnak előírta a szennyvíz-gyűjtő hálózatok kiépítését. Állítólag az ivóvíz-bázis védelmében. De mi lesz valójában a felhasználásra kerülő ivóvíz-bázis? A felszín alatti édesvizek, vagy a begyűjtött szennyvíz?!

A táplálékról már nem is beszélek…

Egy bizonyos. Haszontalan Mars-expedíciónak álcázva eladható egy ilyen méregdrága fejlesztés az adófizetők felé. Konzervgyári fejlesztésként viszont nem.

Én már csak abban reménykedem, hogy az egész csak blöff. El akarnak számolni mérhetetlen sok, eredménytelenül felhasznált kutatási pénzzel.

Ha mégsem, akkor, sajnos, értem már, hogy miért kell 15 km-re fuvarozni az új giga-beruházás csövein Makó kistérségében a szennyvizet.

Olyan szállítási költségek mellett, melyeknél a vevő nem utazik ennyit az akciós (egyelőre talán hagyományos) élelmiszer beszerzéséért.

Ugye, ez csak egy rossz vicc?

Mondja már valaki, hogy az ember soha nem süllyedhet odáig, hogy ilyen élelmiszert akarjon megetetni embertársával!

Kucsora István

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>