Magyarul beszélt a felvidéki Somorján: kirúgták az állásából

Magyarul beszélt a felvidéki Somorján: kirúgták az állásából

 

Dr. Polgárdy Géza:

A SOMORJA. SK független hírportál – a Via Nova közleményére is hivatkozva számolt be a következő esetről: A csallóközi (ma Szlovákia) Somorján, amely 57%-ában még ma is magyar többségű, nemrég új cipőboltot nyitott a Deichmann cég. Itt töltötte három hónapos próbaidejét Judy, (akinek vezetéknevét a közlemény valami miatt nem említette) s aki, mint cipőbolti eladó mondhatni példátlan „arcátlanságot” követett el. Mégpedig azt, hogy a boltba betérő vásárlók közül azokat, akiket ismert, s tudta, hogy ugyanúgy felvidéki magyarok, mint ő, magyarul köszöntötte. S – horribile dictu, – még anyanyelvükön is merészelt velük csevegni! Mert,- mint azt valamennyien tudjuk, – Szlovákiában az anyagyilkosságnál is jóval nagyobb bűn az itt élő őshonos magyarok által anyanyelvük nyílt használata! …Nem is maradhatott retorzió nélkül e példátlan szörnyűség, ez az elvetemült cselekedet!

Még hogy Szlovákiában egy bolti eladó anyanyelvén, magyarul szóljon az általa ismert magyar vásárlókhoz?! Na, még ilyet! Micsoda skandalum! Hívatta is a Deichmann illetékes vezetője Judy-t az irodájába, s átadta neki a felmondását. Persze indoklás nélkül, – álnokul – arra hivatkozva, hogy még csak két hónapja dolgozik náluk, ezért a próbaidő alatti felmondást nem kell indokolni…

Kedves Olvasóink! Ugye emlékszünk, – hogyne emlékeznénk, hiszen ügye húzódik, mint a rétestészta, – Malina Hedvig, – sajnos megtörtént – esetére, itt a XXI. századi Szlovákiában?

Erre a lidércnyomásra! Fico miniszterelnök és Kalinák belügyér örök szégyenére? …Röviden: az történt, hogy a ma már kétgyermekes családanyát,- akkor még egyetemistát- évekkel ezelőtt Nyitrán két szlovák suhanc agyba-főbe, véresre verte! Miért is? Azért, mert KÖZTERÜLETEN, NYILVÁNOSAN, MAGYARUL MERÉSZELT BESZÉLNI!

Fico, Kalinák, meg az egész tót bagázs, azóta is tagadja az eset megtörténtét, Hedviget pedig ott vegzálják, ahol tudják! Más, – oktondi! – magyarok meg az eset után azt mondták: jó, jó, megtörtént, de ez egy egyedi eset!

Kérdezem e naivoktól, esetleg nemtörődöm-tudatlanoktól: a fentebb említett is egyedi eset? Vajon hány száz, hány ezer „egyedi” esetnek kell még megtörténnie és persze nem rejtve maradni, hanem napvilágra kerülni, a magyar gyűlölő Szlovákiában ahhoz, hogy átlépje végre mindez a közömbösek ingerküszöbét, hogy az illetékesek felemeljék végre a hangjukat, s világgá ordítsák a velejéig sovén szlovák közszellem tarthatatlan, mindent átjáró förtelmét? Kifejezetten a folyamatosan lapító magyar külügyi vezetésre gondolok!

Csendben jegyzem meg, hogy szinte meglepő módon 2015. november 28-án kora délután a mi budapesti M1 televíziónk is foglalkozott az esettel! Meglepő, mert szokatlan, hogy ilyen valós, magyarokat sértő problémákkal is elő mernek hozakodni a tévében… Megszólaltatták ugyanis Karel Madzinát, a Deichmann illetékesét, aki megismételte szlovák népmeséjét a próbaidőről, amelynek okán indoklás nélkül lehetett utcára tenni a magyarul (is) beszélni merő fiatal cipőbolti eladónőt…

Anno Domini 2015. Szlovákia!

Itt tartunk…

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>