MEGHÍVÓ SARLÓS BOLDOGASSZONY köszöntésére

MEGHÍVÓ SARLÓS BOLDOGASSZONY köszöntésére

 

Szeretettel várunk mindenkit, aki itt él vagy dolgozik a fővárosban, vagy épp itt tartózkodik, vagy azért jön Budapestre, hogy velünk együtt köszöntse Boldogasszonyunkat.

Aki csak teheti, jöjjön közénk néhány percre! 2015. július 2-án, csütörtökön 16 órától 19 óráig folyamatosan a Szent Korona közelében kérjük Boldogasszonyunk segítségét nemzetünk lelki, erkölcsi, szellemi felemelkedéséért

Helyszín: V. ker. Kossuth téren, a Rákóczi szobor közeli fa melletti sétányon, a padoknál

 

Az ökumenikus egyházi, kulturális együttlét alkalmával, imával, énekkel megtapasztalhatjuk milyen közösségben egymásra hangolódva érezni Boldogasszonyunk éltető erejét. Újraélhetjük szellemi örökségeinket az ének által. A város zaja ellenére, a közösségben megérezhetjük a Szent Korona rendező erejét.

Óránként ismétlődő: ima – ének Boldogasszonyhoz, Megváltónkhoz, Teremtő Istenünkhöz. Örömmel fogadunk erre az alkalomra szóló éneket, hogy a Mária ének-vers-ima gyűjteményünk csokrához hozzáfűzhessük; régen élt és ma élő nagyjaink – akár mások rólunk – gondolatait is.

Boldogasszonyság

„Őshitünk Boldogasszonya föltehetően a Jézus születését előző évezredekben formálódott, együtt a szárnyas Nappal, amely a küldő és a küldött kettőse: Isten és az ő kiáradó teremtő és törvényt adó fényessége. …

Boldogasszonyt a boldogasszonyság küszöbözi, amely kezdettől való, és nem más, mint a Teremtő fényességének örök szomjúhozása; a Mindenekben létezik, amióta világ a világ, s ameddig Isten akaratából az marad. A boldogasszonyság magába foglalja a megkapott fény őrzését, s annak visszaadását; ő az óhajtó, föntre nyílt kupa, ő a kapu … kapuja életnek s halálnak, a valósulás szentséges edénye is.”

Sarlós Boldogasszony tisztelete:

„Július 2-ára esik, a Rák havának első tizedébe. Ilyenkor Isten terített asztalává változik a határ. Ez az aratás képletes kezdete. Nehézkes Mária megy e napon Erzsébetet látogatni. A kalászok minden búzafeje ilyenkor nehézkes Mária, a kalász –méhben élet simul. BABBA Mária gyermeke. Az aratás kezdetén a család legidősebb nőtagja három marok búzát vágott sarlójával, majd piros szalaggal átkötötte. Ez volt a Jézus kéve. A régiek minden búzamagon Jézus képét látták. A búza sárarany színe a Napot idézi meg.

Sarlós Boldogasszony aránylag kései Mária ünnep. A ferencesek kezdik ünnepelni, de egy század után vált az egyházban egyetemessé. Nálunk az ünnep a középkor végén vert gyökeret. Ilyenkor nyílik a legtöbb virág és a virágnevekben sokszor benne van Mária neve. A népszokások sokféle képen emlékeztek meg erről az ünnepről. Pl. szükséges volt, hogy valamennyit az asszony is arasson sarlóval és szedjen kalászt, hogy a jószág ne pusztuljon. Nép szimbolikus szemléletében a Szűzanya arat és Fiára hagyja, hogy gyűjtsön és a búzát a konkolytól elválassza. A parasztember a búzát életnek nevezte, vagyis a mindennapi kenyér Isten ajándéka, valamiképpen Krisztus teste (Oltáriszentség) illetve jelképe (úrvacsora). A régi parasztember a mindennapi kenyérben is Jézus testét látta és ha leesett véletlenül, felvette és megcsókolta. A kenyérsütés áhítata is Jézus közénk születését szimbolizálta. Sarlós Boldogasszony a kalász őrizte fény magasztos ünnepe, a kenyéradás alkalma, a földi anyaság megszentelése: az asszony, az anya a teremtett mindenekben ekkor a Napba öltözik. A méh hordta magzat, Jézus okán.”

Idézetek Molnár V. József: Hétboldogasszony c. könyvéből – Főnix Könyvek 29., Debrecen, 2001.

A Hétboldogasszony Kör – a Magyar Hagyomány Műhelyben ihletődve – által köszöntött alkalmai az esztendőkörön a következők: Földtiltó Boldogasszony (Szeplőtelen Fogantatás) , Gyertyaszentelő Boldogasszony, Gyümölcsoltó Boldogasszony , Sarlós Boldogasszony,

Nagyboldogasszony, Kisboldogasszony, Olvasós Boldogasszony

                                                                                                                   Hétboldogasszony Kör

boldogasszony.hetboldogasszony@gmail.com

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>