NEM, NEM, SOHA! – ABRUDBÁNYA

NEM, NEM, SOHA!

ABRUDBÁNYA

Erdély egyik legfestőibb történelmi városközpontjával rendelkező helysége. Topánfalvától 10 km-re délre, az Erdélyi-érchegységben fekszik. A rómaiak bányászvárost alapítottak ezen a helyen, Abrutus majd Auraria Maior néven. A rómaiak jelenlétére őt sírkő, egy oltár, több halotti érem és szobor, illetve edényleletek mutatnak. 1271-ben Obruth néven említik, a név későbbi változatai Onrudbania, Zlathnyabánya, alias Abrudbánya, civitas Altenburg , Abrugybánya .A környék ércbányászatának központja, vásáros hely. 1270–1271-ben V. István az erdélyi káptalannak adományozta, 1316-ban azonban egy oklevél tanúsága szerint a magyarigeni és boroskrakkói német telepesek kapták meg, 1320-tól azonban ismét a káptalané lett. 1453-ban V. László egyes bányavárosi jogokat adományozott a településnek, de részben a káptalannak is megmaradtak a jogai. A településen már 1569-ben nyomda működött, melyet Karádi Pál unitárius pap működtetett. A nyomda egyetlen ma ismert terméke a Komédia Balassi Menyhárt árultatásáról, azaz Comoedia Balassi Mennihart arultatasarol, melliel el szakada az Magyar Orszagi masodic valaztot Ianos kiraltul című munka.

  1. november 7-én a települést felkelt román parasztok dúlták fel, magyar lakosságát nagyrészt legyilkolták. 1849. május 9-én itt győzte le Avram Iancu román serege Hatvani Imre honvédseregét, ezt követően a románok Kossuth követét, Ioan Dragos román nemzetiségű országgyűlési képviselőt felkoncolták. Május 16-án Hatvany bevonult a városba, majd az ostromló román túlerő hatására május 19-én elhagyni kényszerült. A románok a magyar sereget megtámadták és a velük menekülő lakosokkal együtt lemészárolták. Június 11-én és 13-án a Kemény Farkas vezette honvédsereg megverte a román sereget.

A trianoni békeszerződésig Alsó-Fehér vármegye Verespataki járásához tartozott. Itt született 1876-ban Szlávik Ferenc irodalomtörténész, nyelvész.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>