Pályaválasztás

PÁLYAVÁLASZTÁS

Papi, te mi lennél, ha most kellene pályát választanod? – tette fel a fogas kérdést egyik unokám. Bevallom, nem is sejtettem mekkora dilemma ez manapság. Hamarjában összetákolt szakmaleltár után sem tudtam vállalható javaslattal előállni, megpróbáltam hát, szemből megfutni a távot. Azaz, mit nem ajánlok.

Orvos ne legyél, nekik ma nem a hippokratészi eskü az irányadó a gyógyításban, már ha annak lehet nevezni egyáltalán, hanem a pénzügyi és gyógyszerlobbi kívánalmai. S aki a halálgyárak „szakmai” elvárásainak meg akar felelni, az előbb utóbb maga is gyilkossá válik. A mentőst megverik, hasba szúrják, megrágalmazzák a segítséget sem érdemlők. Tanítani sem kevésbé veszedelmes, mert a diáknak ugyebár joga van szidalmazni, lekurvázni, inzultálni, fogdosni, megütni tanárát, ám ha az lekever egy fülest, kizavarja az óráról, netán csúnyán néz a renitens kölyökre, másnap ott hőbörög a népes család, jó esetben csak elégtételt követelve, de gyakran alaposan helybenhagyva a tekintélyét védő tanerőt. Egy biztos, sem a direktor, sem kollégái nem kelnek a védelmére, sőt ha túl hangos a romahad, akár az állását is elveszítheti. Ha pedig könnyelműen dicséretül megsimogatja jól nevelt, okos, szorgalmas tanítványa buksiját, tuti, hogy rásütik a pedofília billogját. Elhülyült világunkban a boltos a hibás, ha üzletéből egy megélhetési bűnöző fizetés nélkül megfúj egy kést vagy baltát, és azzal megszurkálja vagy egyszerűen széjjeltrancsírozza hívatlanul meglátogatott védtelen áldozatát. De borásznak, sör és pálinkafőzőnek se jó most lenni. Nem elég, hogy lelkiismeretesen be perkálja a kirótt jövedéki sarcot, még halálos baleset okozásáért is elővehetik, mondván, a független szakértők szerint, az általa készített italtól részegedett le a barom sofőr és csapta fához a húszmillás Mercedest. Apropó fa, a kertészt pedig, aki ültette, nevelte, gondozta az út menti nyárfát, a borász mellé ültetik a vádlottak padjára. Damoklész kardja, pontosabban Trócsányi bugylibicskája lebeg a kocsmárosok feje fölött is. Ha nem szolgálja ki a részegen randalírozó romérót, akkor azért, ha megitatja, és a maflája belefullad a piába, vagy a vizesárokba, akkor meg azért citálják törvény elé. De a gazdaember sincs biztonságban minálunk. Mit gondolnak, kit vesznek elő, ha a hátán zsákkal a padlásról lefelé iparkodó gabona tolvaj lába alatt kitörik a létra foka, s szajréstól lezuhan és összetöri magát? Vagy ha a sötét lótolvajt úgy tökön rúgja a fényes paripa, hogy nem csak a szava, nem csak nemzőképessége, hanem a légzése is végérvényesen elakad? Vagy ha a friss, langyos tejecskére ácsingózó falu rossza, a sötétben a Riska helyett Miskát, a bikát igyekszik megfejni, s a szerencsétlen állat kínjában felökleli? A gazdát! S mi az oka eme határtalan borúlátásomnak? A mindentől (hatalomtól, valóságtól, tényektől, normalitástól, stb.) független Budapest Környéki Törvényszék, egy vácszentlászlói férfi ügyében hozott ítélete. A Pest Megyei Főügyészség, halált okozó testi sértés, minősítéssel kért büntetést, egy önmagát védő áldozatra, amit ez a mindentől független (a rájuk illő jelzőt inkább nem írom ide) BKT, több emberen elkövetett emberöléssé minősített át, és szabott ki rá 7 éves börtönbüntetést.

A 2013-ban történtek röviden. A Gazda udvarából folyamatosan loptak a cigányok, sőt már annyira elszemtelenedtek, hogy pincéjében a meggyborát is meg-megdézsmálták. Gondolta megleckézteti (megfosatja) a zsiványokat, és fagyállót öntött a borba. Jött is a lopó, és vitte az itókát, s nem csak magának, hanem az egész bagázsnak. Megitták a lopott bort, amitől enyhe lefolyású etilén-glykol mérgezést szenvedtek, magyarán hánytak, fostak egy sort. A tolvajnak nem volt elég a zamatos pia, ráerősített és dizájner droggal fokozta az élvezetet, amibe aztán belehalt a maflája.

Meggyőződésem, hogy a még megrontatlan, mérleges Justicia, és minden épeszű bíró, a magát, és javait védő gazdára mért legsúlyosabb büntetése, a szaros gatyák mosatása lenne. Nálunk meg hét év tömlöc. A törvény előtti kettősmérce diktatúrája. Gyilkosságért egy „ó”, önvédelemért hét esztendő. Itt már az ítészek is be vannak lőve?

No, de mi legyen a gyerekből? Azzal az ósdi maszlaggal mégsem állhatok elő, hogy légy tisztességesen dolgozó becsületes ember, mert nyomban visszakérdez. – És olyan megalázott, nincstelen rabszolga, mint te vagy?

Jobb ötlet híján, mondtam az unokámnak; genetikai okokból kisebbségi és kiválasztott nem lehetsz, legyél hát politikus!

Szó nélkül faképnél hagyott.

Szentmiklósi István

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>