Töprengek

Töprengek

 

Pozsonyi Ádám

 

Ma egy kicsit villamoskocsiztam, s a járművön láttam piros lufikkal meg MSZP-s zászlókkal családokat. A kis zászlókon mély igazságok voltak, olyan jellegűek, mint mondjuk „A fizetés legyen több, nem pediglen kevesebb”, és mindegyik kezében egy kék alapon sárga csillagos EU-s léggömb. Érdekes, kisgyermekkoromban részt vettem pár május elején, de odáig még akkor sem süllyedt senki, hogy a Szovjetunió címerét cipelte volna a sör-virsli mellé.

*

Sok helyütt hallom, meg olvasom is: „Majd az Úristen segít, és akkor ötös lesz a dolgozatod, kisfiam!”. „Kérd az Úrjézust, és elmúlik a szeplőd”. “Isten nevét hiába ne vedd!” Így szól az írás.
Nem tiszteletlenség minden apró-cseprő dologban Istent idézni?
„Ne vesszen el Buda!”. „Gyógyuljon meg drága jó nagyapám!” Ez igen. De Istenhez fordulni nulladik óra, foci VB és randi ügyekben?

*

Mivel beköszöntött az esős idő, ne mászkáljunk tüntizőket heccelni – minden bizonnyal ők is otthon, a négy fal közt harcolnak egy antifasiszta jövőért a facebookon -, hanem inkább olvassunk. (A kultúra amúgy is a legfontosabb – nem véletlenül akarta magának egykor mindig az SZDSZ.) Heti akcziónk keretében most két Pozsonyi-kötetet rendelhetnek meg kedvezményesen. A “Göre Gábor mint filozófus” c. remeket – igen kevés van már belőle! -, és egy szabadon választott bármelyiket.
A kettő együtt csak 4.490 Ft – és még a postaköltséget is én állom hozzá! Ne habozzon! Rendelje meg most! (Nem akkor kell az írót megbecsülni, amikor már nekrológ született, hanem, amikor még életben van.)

*

Délelőtt – különös időtöltés, tudom – facebook birkózásokat néztem, melyek többsége politikáról szólt, hisz az ember mindig jobban érti azt, ami Brüsszelben, Moszkvában, vagy Tel Avivban történik, mint, ami a saját családjában. Elmondom, mire gondolok most. Van a Trónok harca nevű sorozat. Mindenki nézi – kivéve engem, nekem csak mesélik -, de hiába nézi mindenki, keveseknek jön át, hogy a politika (történelem) az a Trónok harca. (Miért lenne más?) Javaslatom a következő. Ha nézzük a sorozatot, a figurákba helyettesítsük be a mai politikai élet szereplőit. Hirtelen sok minden világossá válik…

*

Vitatkoztam valami libsivel – fájdalom, ilyen emberek még léteznek -, s azzal jött, hogy “Pozsonyi úr, maga ezelőtt huszoniksz évvel még nem ezt mondta”. – Különös.. – mondom neki. – Maguk, liberális urak azzal vádolják a reakciós embert, hogy a múltba réved. S lám, maguk azok, akik folyton a múlton rágódnak. Érthetetlen….

*

Az iszlám szemmel láthatóan elfoglalta a várost. Most őszintén, nem volt az jobb nekik is, amikor Mátyás foglalta el? Sőt! Ha marad a gyepű az Enns folyó, ma ott van az európai határ…

*

Megfigyeltem valamit. Ha van egy káros jelenség, s azt nevén nevezem, akkor a káros dolog védelmezői mindig odabiggyesztik, hogy ‘-ozás”, és ezzel a szemükben a dolog tisztára van mosva.
Ha emlegetem Sorost, azt mondják az “Sorosozás”. Ha említem Trianont, lesz belőle “Trianonozás.”
Érdekes… Ha a boltban a pénztáros követeli, hogy fizessek az áruért, s én azt mondom, hagyjuk már ezt a “tessék fizetnikezést”, akkor jogszerű lesz, ha ingyen viszem el?

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>