Váljék egészségünkre – Bőrünk a bensőnk tükre

Váljék egészségünkre

Bőrünk a bensőnk tükre

 

Visszafordíthatatlanul itt a tavasz, a jó idő, lehet dúskálni a természet nyújtotta finomságokban. Félre hát a plázák mérgeivel, a „félkész” vagy „egészen kész” élelmiszernek nem nevezhető „ételeivel”, s ki a szabadba. A tyúkhúrtól a csalánig, a medvehagymától a rétek tavaszi virágain át szinte korlátlan a kínálat, amelyek mind-mind egészségünket erősítik. Aki nem tud a konyhakertjében a fólia alatt friss zöldséget termelni, a primőr árukkal óvatosan bánjék, hiszen a legtöbb szemet gyönyörködtető termék mind gyorsított eljárással, hormonkezelten vagy különböző vegyszerek hatására nőtt óriásivá, óriás hasznot hajtva a kereskedőnek, s bizony gyakran még nagyobb károkat, betegségeket szabadítva rá a fogyasztóra. A frissen vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan mossák, ha lehet, néhány percre sós vízben is áztassák, mielőtt elfogyasztják. Különösen a kisgyermekeknél legyenek elővigyázatosak. A rétek, mezők, erdők megannyi friss kínálatát egy családi kirándulással egybekötve ha sikerül begyűjteniük, akkor felbecsülhetetlen értékeket raktározhatnak el. Hiszen a friss levegő, a tavaszi napsugár mindennél fontosabb, s ha ehhez még társul egy kis klorofillal dúsított zöld növény, akkor sokat tettek egészségükért. Érdemes régi szakácskönyveket bújni, ahol a tyúkhúr – vagy csibefű és még számtalan változata ismert – hányféle formában készíthető el. Persze mindenkor a legjobb, ha ahogy a Teremtő felkínálta, úgy fogyasztjuk, friss salátaként, zsíros vagy vajas kenyérre szórt zöldségként, friss főzelékek díszítéseként, de természetesen a belőle főzött leves, főzelék, finom mártás is értékes tápanyagokat tartalmaz. A csalánnak ezerféle változata ismert, a teától a spenóthoz hasonlatos formán át. A tavaszi szép virágcsokrok ha elszáradnak, ízletes teaként a szirmuk ugyancsak kiváló egészségmegőrző. A medvehagyma úgyszintén nyersen, főzve, pogácsába, fasírozottba adagolva kiválóan pótolja a hiányzó vitaminok, ásványi anyagok jelentős részét.

Ha odafigyelnek szervezetükre, akkor észreveszik azt is, hogy amíg a szem a lélek, addig bőrünk pedig belső szerveink tükre. Ha valami ott belül nem jól működik, akkor a bőrünk azonnal jelzi azt, különféle elváltozások formájában. Hogy mi a teendő, erről fogunk beszélgetni április 6-án, a hónap első szerdáján a szokásos egészségvédelmi találkozónkon.

Aki teheti, jöjjön el április 6-án 18 órakor a Szerkesztőségünkbe, ahol mindezekről bővebben is informálódhatunk.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>